sunnuntai 8. marraskuuta 2015

KÄRJISTYKSIÄ

Olen ollut mukana tekemässä Sote-soppaa Tohmajärvellä ja Keski-Karjalassa reilut 15 vuotta. On turhaa kerrata mitä vaiheita sote-palvelujen piirissä tänä aikana on käyty läpi. Nyt voi todeta, että turhaan.
Asioita suunniteltiin ja hoidettiin virkamies- ja luottamusjärjestelmäjohtoisesti. Puhuttiin lähipalveluista, mutta huolehdettiin, ettei virkahenkilöiden asema pääse heikkenemään. Palvelujen tarvitsijoiden puolesta vain puhuttiin.
******
Nyt kun hallitus on teatteriesityksen jälkeen tehnyt sote-päätöksensä, on ennnen aikaista ryhtyä osoittamaan suosiota päätökselle. Päätös edellyttää sen toimeenpanoa. Kun se puuttuu, puuttuu liha luun ympäriltä.
******
Sotea on sullottu pulloon vapaaehtoisesti. Ei onnistunut. Paras-hankkeen kautta. Ei onnistunut. Sitten kuntarakenne etuvetoisesti. Ei onnistunut. Nyt pelottelulla ja uhkailulla. Jos tämä onnistuu, niin silloin samaa lääkettä suomalaiset saavat nauttia tältä hallitukselta tulevaisuudessakin.
******
Jos joku vielä uskoo, että hallituksen päättäjät ajattelivat palvelujen tarvitsijoita, niin uskokoon. Minä en usko. Ja sanoa lipsauttihan sen päämisterikin vähissä unissaan. Hän sanoi, että kysymyksessä ovat suuremmat asiat kuin itsehallintoalueiden lukumäärä. Ja niiden lukumääräkö takaisi palvelut niiden tarvitsijoille. No, ei helvetissä.
******
Hallituksessa jaettiin valtaa ja rahaa sulle/mulle periaatteella kokoomuksen ja keskustan kesken. Persut olivat kuunteluoppilaina.
Kokoomus sai potilaan valinnanvapaudesta mahdollisuuden rahastaa yhteiskuntaa kannattajilleen. Keskusta "maakuntamallillaan" saa valtaa järjestellä asioita maakunnissa mielensä mukaan.
*****
Näin molemmissa puolueissa uskotaan. Sanonpa vain, ettei se ole niinkään helppoa, kun kolmistaan Sipilä, Stubb ja Soini ovat unenpöpperöissään päättäneet. Ylhäältä ajettu harvoin onnistuu muissa asioissa kuin torninosturia ajettaessa. Monen herran virkapaikka pitää vielä rakentaa ja turvata, ennenkuin päästään terveyspalveluja järjestämään. On perustuslaki ja sitten vielä kunnat.
*****
Lopputoteamus. Piti saada säästöjä ja yksinkertaistaa hallintoa. Tuli yksi mallintohimmeli lisää. Kuka uskoo, että se pienentää kustannuyksia. Sanon niin kuin Kekkonen aikoinaan. Saatanan tunarit.
******
Hyvää isänpäivää!

1 kommentti:

hikkaj kirjoitti...

VT

http://www.city.fi/blogit/hikkaj/yha+korahtelevat/130937

Heh!
Vaan onhan sitä turhaa työtä tehty kautta aikojen. Eiköhän nuo pian tokene!