torstai 24. syyskuuta 2015

Viikko P-K lehdessä tänään


Valta huumaa vallankäyttäjän

Taitavat lukijat sen tietääkin, että olen vanhan liiton mies. Olen edelleen siinä käsityksessä, että yhteiskunnassa vaikuttaa kolme tekijää ja niiden voimatasapaino. Ne ovat pääoma, työ ja luonnonvarat. Näiden käytöstä, vai pitäisikö sanoa, keskeisestä kilpailusta, riippuu miten yhteiskunnan asiat ovat todellisuudessa. Tasapaino näiden tekijöiden kesken takaa parhaiten yhteiskunnan hyvinvoinnin.

Ennen se näkyi agraariyhteiskunnassa. Maanviljelijä edusti taloineen, peltoineen ja metsineen pääomaa. Mäkitupalainen ja renki työtä. Näillä pärjättiin ja hengissä pysyttiin siihen asti kunnes huomattiin luonnon varat, kosket, mineraalit ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ottaa yhteiseen käyttöön.

Kun katsoin TV:stä Helsingin rautatien torilla mielenosoitusta, näin, ettei mikään ole muuttunut. Tänään siellä kamppaili tosin vain pääoma ja työ nykyisessä muodossaan. Luonnonvarat pysyivät Talvivaaran verhossa. Kumpikaan osapuoli ei ilmeisesti tällä kertaa halunnut luonnon varoja kontolleen.

Puheet yhteiskunnan radikaalisesta muutoksesta kannattaa unohtaa siksi kunnes se radikaalinen muutos tulee. Millään digitaalisella ihmeellä se ei kumoa pääoman ja työn välistä kilpailua yhteiskunnassa. Onneksi. Jomman kumman pääseminen ylivaltaan tietäisi nykymuotoisen hyvinvointiyhteiskunnan loppua.

******

Ministeri Anne Berner lienee monelle pohjoiskarjalaiselle vähemmän tuttu. Niin minullekin. Näyttää siltä kuin tutuksi tullaan. Vähemmän mieluisalla tavalla. Hyvän tekijänä hän näyttäytyi kerätessään uudelle lastensairaalalle rahaa. Myöhemmin vähemmän mieluisana touhutessaan veroparatiisihallinnossa. Molemmissa touhuissa on julkisuus tuonut esiin häikkää, joka ei ole plussaa ministerin pistepussiin.

Jos ja kun näyttää Anne Bernerin lopettavan raideliikenteen Joensuusta pohjoiseen ja länteen, pitää tässäkin sanonta paikkansa; sitä saa jota tilaa. Tarkoitan tässä eduskuntavaaleja.

Berner lupaa raideliikenteen korjautuvan markkinaehtoisella bussiliikenteellä. Se tietää linja-autoja, jotka liikennöivät  omalla aikataulullaan, niin kauan kuin katsovat sen olevan riittävän kannattavaa heidän näkökulmastaan katsoen. Miten Berner sijoittaa puutavaran kuljetuksen markkinaehtoiseen bussiin? Jos jää odottamaan ovat kohta raiteetkin rullalla.

Kannattaa myös muistaa, kun "pisteyttää" Anne Bernerin ansiolistaa poliitikkona, että hän oli lupautunut ensin kokoomuksen listalle eduskuntavaaleissa. Sipilä pyysi Bernerin keskustan listalle, jolle tämä oitis suostui. Siis Berneriä pyysi Sipilä, joka nyt ei muista puhuttiinko silloin Bernerin sidoksista veroparatiiseihin.

Tulkaa nyt omilla nimillänne puhumaan julkisuudessa  Pohjois-Karjalan raideliikenteen puolesta muutkin kuin Katja Asikainen ja Kari Karjalainen. Heidän mielipiteet näkyivät Hesarissa. Älkää tuhlatko aikaa nimilistojen keräämiseen.

******

Olen kysellyt monta kertaa mitä Tohmajärven demarit touhuavat. Jos joku tietää niin kertoisi vaikka minulle. Voisin toiminnasta jotain kirjoittaa. Vaikka kyllä heiltä kirjoitustaitoa itseltäänkin löytyy. Johtaahan yhdistystä henkilö jolla on toimittaja tausta.

Kun tässä puhun toiminnasta, en tarkoita välttämättä puoluepoliittista toimintaa. Nykyaikana näytetään tarvittavan tullakseen hyväksyttäväksi ns. pehmeitä arvoja. Pehmeyttä löytyy demariaatteesta riittämiin. Jostain syystä yleisen tason arvot eivät näytä löytävän vastaanottajaa.

Tohmajärven demareilla on oma työväentalo. Onko siellä toimintaa? Mielestäni ei riittävästi. Eläkeläiset pitävät kerhoaan kerran viikossa. Valtuustoryhmä tarvittaessa. Kulttuurin osuus rajoittuu kansalaisopiston teatteriharjoituksiin. Miksi ei esim. omaa talviteatteria tai kurssimuotoista puhe-, esiintymis- tai mopokurssia nuorille yritetä omaan taloon? On synnytettävä myönteistä toimintaa suhteessa ihmisiin. Politiikka tulee myöhemmin, jos on tullakseen.

Nyt esitän, että Tohmajärven demarit ottavat "kummipojakseen" Risto Simosen. Risto on jo menestynyt vammaisurheilija Suomessa ja vähän jo maailmallakin. Hän harrastaa heittolajeja, joista vahvin on keihäänheitto. Koulussakin Risto näyttää menestyvän.

Kun tavoitteet ovat korkealla niin pääseminen sinne vaatii työtä urheilijalta mutta myös varoja. Matkat, välineet ja muut harjoitukseen liittyvät maksavat nykyään maltaita.

Ottakaa demarit lahjakas Risto Simonen omaksi urheilijaksenne. Ryhtykää hänen bonsorikseen. Jo Riston ympärille voi saada myönteistä ja mielekästä toimintaa yhdistykselle ja siinä sivussa työväentalolle.

Tulkoon tässä todettua, etten ole ollut asiasta yhteydessä Ristoon tai hänen vanhempiinsa. Joten en voi tietää miten he "ideaani" suhtautuvat.

Tohmajärvellä on menneinä aikoina totuttu, että täältä löytyy jonkun lajin maailman mestari. Minusta tuntuu, että seuraava on etunimeltään Risto.

PS. Miksikäs tukijana ei voisi olla laajempikin demariporukka.

                                                                                 Veijo Tuunanen.           

1 kommentti:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

elä yllytä tohmajärven demareita riston tukijoiksi. taantuu kohta poikakin tukijoidensa tapaan. parempi olla villi ja vapaa, sillä tavalla kehittyy parhaiten. antaa demareiden levätä rauhassa.