sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kauempaa katsottuna

Tässä on mennyt muutama päivä aprikoidessa syksyn tuloa. Ja tuleehan se, jos ei yllätyksenä kuin lumen tulo, niin tulee kuitenkin.
Tohmajärven juttuja on seurannut facebookin välityksellä. Paljon ovat ihmiset ottaneet kantaa pakolaisasiaan. Jos jonkin laista nimimerkkiä on ollut ja paljon minulle tuntemattomia. 
Kyselin viikko sitten olisiko Tohmajärvellä tahtoa ottaa vastaan pakolaisia. Olisiko vastaanottokeskukselle tilaa tyhjällä Risteenhovilla. Siitäkös ihmiset intoutuivat kertomaan mitä kaikkea pahaa seuraa lintukototohmajärveläisille, jos tänne pakolaisia otetaan. Tuli jos mitä kauhukertomusta. Useimmat toisilta kuultuja juttuja.
Mielipiteitä on joka lähtöön, mutta minulle oli yllätys, että Tohmajärvellä ilmenee noin selvää rasismia. Sillä sitähän se on jos hädässä olevaa ihmistä ei auteta syntyperän tai ihonvärin perusteella olivatpa tuleet Suomeen mistä päin maailmaa hyvänsä.
Juuri kun tunsin ikävää Tohmajärveä kohtaan, helpotti kun luin mitä pahimmat kirjoitukset kertoivat pakolaisista. Välimatka helpottaa minun suhtautumista näihin kirjoittajiin, vaikka se ei auta tippaakaan hädässä olevia.
*****
Facebookista sain tietää, että Tohmajärvelle ollaan remontoimassa uutta ravintolaa. Jotkut näyttävät pitävän asiaa erinomaisena. Niin minäkin, jos olisi tietoa, että asiakkaita riittää. Siitä kun ei ole mitään varmuutta. Kunta pystyy seinät antamaan ja remontoimaankin ne, mutta asiakkaita ei kunta pysty järjestämään.
Nykyiselläänkin ravintola palvelut kunnassa ovat riittävät asiakas määriin verrattuna. Lisäkapasiteetti saattaa olla nykyisille yrittäjille pahastakin, jos se tulee vielä kunnan tuella.
Lisäksi Tohmajärvellä ymmärtääkseni toimii jo kaksi yhteiskunnan tuella toimivaa ravintolaa. Toinen Pysäkillä ja toinen Kaivolla.
Kyllä kaikkia yrittäjiä kunnan tulee tukea yhtäläisesti, jos tukea pitää. 
Henkilökohtaisesti toivon, että yhteiskunnan ja kunnan pitäisi pitää näppinsä kaukana bisneksestä noin yleensäkin.

1 kommentti:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

jari tervon arvio 700 000 rasistista suomessa pitänee paikkansa. ihme tuo olisi, jos tohmärvi olisi jäänyt ilman. meillä rasisteja pitäisi laskelman mukaan olla 2188 kpl. suurin osa lienee hiljaa mielessään, koska vai osa heistä osaa kirjoittaa...

ainakaan tohmajärven valtuusto ei ollut johtajineen myötämielinen pakolaisille vuonna 2006. tuleekohan uusi punnitus tänä vuonna. ulkopuolisen mediapainostuksen vuoksi voi toki olla, että kuntajohtomme vääntää naamat näkkärille ja vastaa, jotta tottakai meillä ymmärretään hädänalaisia, jotta aina on ymmärretty. nääs kun opportunisteja meillä ainakin on.