maanantai 18. toukokuuta 2015

Puhuminen ei ole päättämistä

Tohmajärven kunnanvaltuusto puhuu entiseen malliin. Eilenkin 2 tuntia ja 37 enemmän tai vähemmän päätökseen tähtäävää puheenvuoroa.
Otetaan esiin vaikka asiakohta 4. "Valtuustoaloite koskien Tohmajärven kunnan omistamien kiinteistöjen isännöintiä ja siihen liittyvien tukitoimintojen hoitamista jatkossa."
18 puheenvuorossa suunnilleen todettiin kaikki se joka pitäisi olla ennen kokoustakin kaikkien tiedossa. Aloitteessa oli valtuutettuja kaikista ryhmistä. Asiaa oli valmisteltu hallituksen toimesta neljässä kokouksessa. Selvitys aloitteeseen oli runsas sanainen niin kuin hallituksen päätösesityskin. Tosin minä en saanut siitä selvää, mistä valtuutetut sen pohjalta lopulta päättivät. Netistä valtuuston esityslistalta voi käydä katsomassa olenko ainut jälkeen jäänyt ymmärtämättömyydessäni. Pelkään, ettei asian tiimoilta tapahdu mitään muutosta. Sen aistin virkamiesten puheista.
Puheenvuoroissa kiiteltiin asioiden hoitoa ja isännöintiä. Isännöinti kustannuksia pidettiin kalleina ja sitä, ettei isännöintiä ole kilpailutettu. Siitä virkamiehet siirsivät vastuun taloyhtiöiden hallituksen jäsenille. Ovat omakotitaloissa asuvia tai maanviljelijöitä. Asioiden hallinta tällöin tuskin on heitä kovin lähellä.
Ainoan järkevän ja selvän puheenvuoron piti valtuutettu Reima Ehrukainen lopussa, kun vastuu kilpailuttamisesta uhkasi jäädä täysin epäselväksi. Ehrukainen sanoi, että kunnassa lopullinen päätäntävälta kuuluu kunnanvaltuustolle omistajaohjauksenkin osalta. Valtuusto päättää velvoittaa hallituksen kilpailuttamaan isännöinnin. Hallitus ohjaa kunnanedustajia taloyhtiöiden hallituksissa toimimaan niin, että isännöinti kilpailutetaan.
Jäädään odottamaan mitä valtuuston kokouspöytäkirjassa lukee. Uskallan epäillä homman jatkuvan entisellään.
Vanhuusasia käsiteltiin yhden pykälän verran. Vanhuksia sanotaan olevan paljon. Ei suhteeliisesti katsoen kuitenkaan enempää kuin kymmenen vuotta sitten. Heitä pitäisi asuttaa mahdollisimman pitkään syrjäkylilläkin mökeillään. Tehostettuja asumispalvelupaikkojakin on liian vähän. Harva huomaa, että monet vanhukset pärjäävät ilman valtuutettujen huolta huollostaan.
Tehkää valtuutetut kerran selvitys ja päättäkää onko teidän mielestä vanhuksia liikaa vai liian vähän. Onko hoitopaikkoja liikaa vai liian vähän. Onko kunnantalous tärkeämpi kuin vanhusten hoito.
No, päätittehän te "vanhuusvaliokunnan" kokouspalkkioista. Yhtäkään poliittisin perustein perustetusta "valiokunnan" jäsenestä ei ollut vaivautunut tulemaan kuuntelemaan valtuuston kokousta heidän omien asioiden käsittelystä.

 

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

toisin sanoen ei muuta muutosta entiseen kuin että rahaa on entistä vähemmän ja hoidettavia entistä enemmän. vain puhetta on entinen määrä.