torstai 21. toukokuuta 2015

Julkaistu tänään Viikko P-K:ssa


Henkilökemia tökkii

Kun vanhenee niin pitäisi viisastua. Tiedä häntä. Liikkuminen vaikeutuu ja pikku viat kolottavat sieltä ja täältä. Mökillä kaivoon ei uskalla laskeutua eikä katolle kiivetä. Naapuriinkin välimatka tuntuu lisääntyneen. On alkanut muuttumisen ja sopeutumisen aika.

Jo pitkään olen ollut sitä mieltä, ettei vanhuksia ja sairaita pidä sosiaalisin toimin pitää väkisin syrjä kylissä. Päin vastoin heille tulisi järjestää ja helpottaa muutto taajamiin. Sinne missä ovat palvelutkin. Omassa mökissä asuminen helposti täyttää vanhuksilla heitteelle jätön tunnusmerkistön. Samoin kuin projektit, joilla yritetään väkisin pitää syrjäkyliä asuttuina.

Sama ongelma näyttää olevan  Suomen saaristossa. Kalastajia ei juuri enää ole ja ennen asutut saaret ovat tyhjenneet. Nuoret ovat lähteneet rintamaille. Saaret yritetään itsepintaisesti pitää asuttuina rakentamalla parempia liikenneyhteyksiä ja jopa siltoja. Turhaan pysyvää asujakuntaa ajatellen. Tilalle tulevat varakkaat kaupunkien asukkaat loistohuviloineen. Heille kanta-asukkaiden asuttamiseksi tarkoitetut parantuneet liikenneyhteydet kelpaavat.

Henkilökohtaisesti olen asunut monen kirjavissa asumuksissa. Vuokralla ja ilman. Iän tuomat vaikeudet huomioiden olen muuttamassa ainakin talviksi niin mökki- kuin vakinaisen  asumuksenkin muotoa ja seutua. Perästä kuuluu, sanoi torventekijä.

******

Jokaisella kunnalla on omat erikoispiirteensä. Niin myös kunnallisten asioiden hoidossa Rääkkylällä. Kunnanvaltuusto päätti äänin 15 - 5 myöntää Jouko Päiviselle (sd) pyytämänsä eron valtuustosta ja muista  kunnallisista luottamustehtävistä. Eron rääkkyläläiseksi tekee se, että Päivinen eronsa syyksi ilmoitti epäluottamuksen Rääkkylän kunnanvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajistoon.

Kuntalain 38 §:ssä on säädetty tarkasti erosta luottamustoimesta. Päivisen ero perustunee ko. lain kolmanteen momenttiin eli, että ero voidaan myöntää myös  pätevästä syystä.

Mitä mieltä olivat ne 15 valtuutettua, jotka eron myönsivät? Yhtyivätkö he Päivisen perusteluihin epäluottamuksesta puheenjohtajistoon? Siltä päätös näyttää. Jos niin, eikö silloin puheenjohtajisto olisi pitänyt vapauttaa tehtävistään. Vai tekikö Päivinen perusteluillaan suden kuopan muille valtuutetuille? Sopii miettiä.

*****

Juhana Vartiainen (ent.sd. nyk.kok.) odottanee puolueloikan jälkeen kokoomukselta palkintoa loikastaan. Muustahan en näe syytä palkitsemiseen löytyvänkään. Ellei sitten demarit anna Vartiaiselle lähtölahjaa puolueen hyväksi tehdystä loikasta.

Katselin TV:stä Peter Nymanin haastattelu ohjelmaa, jossa haastateltava oli nykylobbariksi mainittu Mikael Jungner. Montakaan kysymystä ei haastateltava ehtinyt esittää. Mikaelin suu kävi ja kädet olisivat ehtineet leipoa suurenkin taikinan, jos semmoinen olisi  osunut kohdalle. Päällimmäiseksi mieleeni jäi Jungnerin  huoli mainos TV:stä ja kehut Juhana Vartiaisen loikasta. Muusta puheesta voi päätellä, että Jungner asettelisi askelmerkkejä omalle hypylleen.

Niin mainioita ja oppineita miehiä kuin Vartiainen ja Jungner ovatkin, en lähtisi laivaan, jossa Juhana on kapteenina ja Mikael perämiehenä. En vaikka matka olisi lyhyt Korkeasaareen.

******

Käytän tässä lehdessä tilaajan ilmaista myynti-ilmoitusta. Sopii vilkaista sitäkin sivua. Etu on hyvä ja suosittelen sitä käytettäväksi muillekin. Viimeksi sivun ilmoituksella myin saunamökin ensimmäiselle soittajalle. Annoin puuseen kaupan päällisiksi. Hinta ja laatusuhde osuivat oikeaan. Niin uskon nytkin käyvän.

                                                                       Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: