perjantai 8. toukokuuta 2015

Julkaistu 7.5.2015 Viikko Pohjois-Karjalassa


Vaihtoehtojen vaikeus

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." Tuossa on lause Suomen perustuslaista. Selvää tähän asti, mutta sitten alkavatkin vaikeudet.

Vaalit oli ja meni. Kansa selvisi tehtävästään. Eduskuntakin saatiin kasaan. Tästä eteenpäin ei kansaa enää tarvitakaan. Ennen seuraavia vaaleja. Siihen saakka kansan ääntä toteuttavat edustajamme. Oman käsityksensä ja taitojensa mukaan. Usein he sanovat tulkitsevansa asioita. Niin kuin tulkinta vapauttaisi tekemästä virheitä. Virheitä tekevät kaikki. Myös edustajamme, jotka vaaleilla on valittu asioitamme hoitamaan.

*****

Jos viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, niin olisiko parasta alkaa tutkia mitä viime aikoina on tullut tehdyksi ja sanotuksi. Nimen omaan demari porukassa. Pohjana lienee, että kaikki tunnustavat rökäletappion vaaleissa.

Oliko viisasta Jutta Urpilaisen sanoa TV:ssä Antti Rinteen sanoneen hänelle, että olisi syytä jättää eduskuntaryhmän johtajaksi pyrkiminen, kun edustetaan kahta erilinjaa.

Oliko viisasta Antti Rinteen puhua TV:ssä ulkopuolisille tuntemuksistaan ja epäilyksistään, että Jutta Urpilainen on aloittanut vaalikampanjan pyrkiäkseen puolueen puheenjohtajaksi.

Unohtiko Antti Rinne omat puheensa puheenjohtajaksi tullessaan, jolloin hän korosti julkisuudessa, että "porukka päättää". Muodollisesti "porukka" valitsi nuoren Antti Lindmanin ryhmäjohtajaksi, mutta mikä oli Rinteen vaikutus päätökseen? Tuliko samalla Antti Lindman leimatuksi "toislinjalaiseksi."

*****

Olen sisäistänyt demareilla olevan katon korkealla ja seinät leveällä. Sinne mahtuu monenlaista tahtoa ja pyrkimystä, mutta vain yksi linja. Olkoon se sitten vaikka tasa-arvon, vastuun huonompiosaisista ja palkansaajista huolehtiminen. Keinoja päämäärään pyrkimiseksi voi olla monia. Siksi helposti näyttää, että oltaisiin erilinjaisia. Myös johtajiemme henkilökohtaiset kyvyt ja ominaisuudet aiheuttavat harhakuvaa "riidoista".

Kaiken toiminnan pohjana on oltava kansan tuki, jonka kansa on ilmaissut vaaleissa. Se pitää edustajiemme muistaa. Kansan tukeen pohjautuu se valta, jota edustajamme käyttävät. Tätä kirjoitettaessa on epäselvää, menevätkö (vai pääsevätkö) hallitukseen. Tärkeintä hallitukseen mennessä olisi tietää, mitä kansa on ajatellut ja mitä edustajamme ajattelevat vaalituloksesta. Ja mitkä ovat seuraukset hallitukseen menossa tai pois jäännissä. Miten ratkaisu näkyy tulevissa vaaleissa? Nekin kun saattavat olla lähempänä kuin uskommekaan.

******

Elämä on valintoja täynnä. Demareilla on hallituksen suhteen kaksi mahdollisuutta. Mennäkö mukaan vai ei mennä. Menijät puhuvat vastuunkannosta ja äänestäjien asioiden hoidon tärkeydestä. Oppositioon menijät pitävät taktillisesti viisaana jäädä hallituksesta. Siinä näkyisi kansan tahto vaaleissa. Ja puolueen aseman nousu takaisin menetettyihin asemiin tulevissa vaaleissa.

Demokratiassa valta kuuluu kansalle. Siksi sen antamaa ääntä on kuunneltava herkällä korvalla. Ei ole syytä mennä kansaa viisaammaksi. Sitäkin olen ollut kuulevinani hallitukseen "menevien" taholta. Henkilökohtaisesti olen kantani ilmaissut. Mielestäni nyt on aika rauhoittaa puolue ja jättää hallitusvastuu toisten huoleksi. On muistettava, että oppositiossa ollessakin voidaan asioita hoitaa periaatteittemme mukaisesti. Ei Suomi kaadu enää tässä vaiheessa siihen ovatko demarit yhden vaalikauden hallituksessa tai oppositiossa. Demareiden tulevaisuuteen molemmilla vaihtoehdoilla saattaa olla merkittävääkin vaikutusta.

*****

Politiikkaan näyttää ohjautuvan opettajia, toimittajia, lääkäreitä, sairaanhoitajia, urheilu- tai muuten julkisuustaustaisia henkilöitä. Ei ammatti henkilöä pilaa, vaan henkilö ammatin jos on pilatakseen. Niin kunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla näyttävät terveyden- ja sairaanhoidon piirissä olevien henkilöiden helppo päästä näyttäviin asemiin puoluepolitiikassa. Vähemmän näkee ns. puolueorganisaatioiden nostavan aktiivia näyttäviin asemiin. Julkisuus tai ammatti ei tee poliitikosta kelvotonta, mutta liian nopea eteneminen poliitikkona voi aiheuttaa uskottavuus vajetta. Pohditaan tätäkin asiaa. Oppositiossa ollessa olisi aikaa.

                                                     Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: