torstai 12. syyskuuta 2013

Mikä on nykyisen ja uuden tien ero?

Olin eilen illalla yleisötapahtumassa, jossa selostettiin Onkamon ja Niiralan tien parannussuunnitelman nykytilaa. Valtuustosali oli tupaten täynnä tienkäyttäjiä.
Monella oli mielipide tulevasta tiestä. Lähtökohtana kuitenkin oman mökin sijoittuminen tienvarteen.
*****
Niin, se ero. Nykyisen tien paikan omat määritelleet suvun lehmät. Uutta tietä suunnittelevat tieinsinöörit.
Lehmät eivät kyselleet mistä tien pitää kulkea. Kunhan tissit eivät revenneet kannokossa ja risukossa.
Insinöörit selostivat tien rakentamisen tarvetta ja periaatteita, jotka on syytä ottaa humioon tietä linjatessa. Olivat kyselevinään paikalla olevilta mielipiteitä tiestä.
Kansalaisten mielipiteet, ainakaan eiliset, tuskin vaikuttavat uuden tien sijoittamiseen. Valtatietä kun ei näytetä tehtävän entisillä periaatteilla. Oman mökin viereen, mutta muuten naapurin maille, jos korvaukset tien paikasta ovat huonot. Jos hyvät saa tie koukata meidänkin maiden kautta, jos suolla pysyy, tuntuu olevan erikoisesti onkamolaisten näkenyt.
Valtatiellä on vaatimus, että sillä nopeus tulee olla 100km/h. Liittymiä mahdollisimman vähän ja nekin mieluimmin eritasoliittymiä. Meluhaitat on huomioitava asutukselle.
Jo nämä vaatimukset riittää unohtamaan uuden tien nousemisen Kemien taajamaan. Näin se valitettavasti vain näyttää olevan.
Tie Kemien kohdalta tullee kulkemaan koulukeskuksen ja rautatieaseman välistä. Lähempää koulukeskusta tai vähän kauempaa. Jomsin kumpsin. Asemalle lähelle rauratietä tietä ei tässä kohtaa vietäne.
Milloin tietä päästään rakentamaan, on korkeimman kädessä. Rakentamiseen liittyy paljon epävarmuus tekijöitä Niiralan rajaliikenteestä. Nimen omaan sen kehityksestä. Tie rakennetaan rajaliikenteen hoitamista varten. Ei kyläläisten tarpeisiin, vaikka nekin pyritään huomioimaan. 
Jos ja kun rakentaminen aloitetaan tullaan se toteuttamaan pätkissä.
 

1 kommentti:

Johora kirjoitti...

Unohdin koko tilaisuuden. Kiitos hyvästä selostuksesta. Näinhän se tuppaa olemaan: Tehdään meille meistä huolimatta. Sopeudutaan Kemien kylän siirtymiseen syrjäkyläksi pois tien varrelta.

Johora