tiistai 28. toukokuuta 2013

Havaintoja Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksesta

Mikään ei ole muuttunut valtuustossa sitten viimeisten kuntavaalien. Voimasuhteet jatkuvat entisellään. Asioista ei juuri keskustella. Riittää kun ne tulevat tietyltä suunnalta. Esityksillä ja kannanotoilla ei ole menestystä mikäli ne tulevat ikkunarivistön suunnalta.
Keskusta kunnanjohtaja Olli Riikosen myötävaikutuksella, valtuustonpuheenjohtaja kiepauksen jälkeen, on ottanut kaulaotteen kokoomuksesta ja persuista. Keskustan mielipiteet ja äänestykset menevät jopa paremmin läpi kuin yksinkertaisen enemmistön aikaan. KD:läinen Aarne Laasonen on jäänyt yksinäiseksi harhailijaksi, joka yrittää toimia omilla ajatuksillaan.
******
Parhaiten kaulaote näkyi, kun perustettiin taas kerran jonnin joutavaa Keski-Karjalan kuntien seutusopimusta. Idean luulen perustamiseen tulleen kunnanjohtaja Olli Riikoselta. Hänhän on kunnostautunut ennenkin näiden hallintohimmeleiden kehittelijänä. Lukija muistanee seutuvaltuustot, seutuvaliokunnat ja niihin liittyvät seutukäräjät ym. Niiden varjossa kehitettiin Helli-liikelaitos, jonka surullinen loppu ei näytä keskustalaisia  hätkäyttäneen.
Ollaan yhtä innokkaita samaan pieleen menneeseen yritelmään kuin ennenkin. Ei yhteistyötä varten tarvita mitään keinotekoista organisaatiota. Varsinkaan tämmöistä, jollaisesta nyt on kysymys. Joka härskiydessään on ennen kuulumaton. Tohmajärveä edustaa populassa Olli Riikonen, Antero Nenonen ja Merketta Sairanen. Tältä porukalta en liikoja odota. Missä ovat demarit? Eivät onneksi mukana tämmöisessä aikuisten leikissä, joka kyllä kyläläisiä kuulema naurattaa. Hyvä. Nauru pidentää ikää.
******
Demarit ja Aarre Laasonen äänestivät, ettei seutusopimusta hyväksytä. Perusteet olivat oikeita. Turhaa ja tarpeetonta tyyni. Mutta eihän niitä kaulaotteessa olleet kuunnelleet. Seutusopimus hyväksyttiin äänestyksen jälkeen.
Oli hupaisaa seurata Antero Nenosen ja Marketta Sairasen äänestyskäyttäytymistä. He äänestivät seutusopimuksen puolesta. Eli sen puolesta, johon sopimuksella heidät oli nimitetty jo ennakkoon. Näin pelaa demokratia Tohmajärvellä. Ensin nimetään sopivat ihmiset, sopivaan tehtävään ja jotka sitten itse omalla äänellään varmistavat paikkansa himmelissä.
******
Puheenjohtaja Antero Nenoselta karkasi Muut mahdollisesti esille tulevat asiat pykälässä ohjakset käsistä.
Hän antoi valtuutettujen puhua 18 puheenvuoroa asiasta, joka kuuluisi puhtaasti käsitellä muualla kuin valtuustossa.
Voin todeta, että yhteistyötä nyt on hyvä kehittää Keski-Karjalassa.
Rääkkylä ei lämpene Kiteelle ja Kiteellä ei ole virkahenkilöitä yhteistyöhön. Ovat ottaneet hatkat.

2 kommenttia:

Matti Kosonen kirjoitti...

Ovatkohan hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat olleet neuvottelemassa sopimiusta?

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Luulen, että kuntien johtajat osaavat valita sopivimmat henkilöt kahvikekkereihinsä. Nyt vaan sattui vahinko, että ensin valittiin henkilöt ja sitten päätettiin perustaa seutusopimus. Hauskaa näiden touhuja on seurata, kun ei tarvitse olla kirjoittamassa vastaesityksiä, oikaisuvaatimuksia ja joskus jopa valituksia. Kiitos äänestäjät.