tiistai 11. kesäkuuta 2013

Tohmajärvi siirtymässä salailulinjoille?

Kaksi ja puoliviikkoa sitten piti kunnanhallitus "sisäisen" kokouksen Nymanin talon tiloissa. Viikko sen jälkeen piti kunnanvaltuusto talousseminaarin Joensussa Kimmelin tiloissa. Tilaisuuteen oli kutsuttu ulkopuolinen asiantuntija. Seminaaria juhlistettiin yhteisellä lounaalla. Tilaisuuden merkitystä korosti valtuuston puheenjohtaja viimeisimmässä valtuuston kokouksessa määräämällä montako varavaltuutettua kukin ryhmä saa mukaan seminaariin. Ihmettelen sitäkin. Eikö ryhmä voi puuttuvien valtuutettujen paikan täydentää niin monella varavaltuutetulla kun on tarpeen? Kuntalain mukaan kyllä.
****** 
Mielenkiinto herää mitä talousseminaarissa oikein käsiteltiin. Tiedän kuuluvani ainakin toistaiseksi demareiden valtuustoryhmään, vaikkakin varavaltuutettuna. Kukaan ei ryhmästäni ole puhunut mitään seminaarissa käsitellyistä asioista. Kysyessänikin ovat olleet vaivautuneita ja epäilleet voisivatko asiasta mitään minulle kertoa. Semmoinen on ryhmähenki, kun se määritellään ryhmän ulkopuolelta.
Näen kysymyksessä olevan selvän salailun ja luottamuspulan henkilöäni kohtaan, joka puolestaan johtuu taipumuksestani julkistaa kuntalaisille asioita, joita heidän tulee tietää.
Toistaiseksi olen onnistunut erottamaan salaiset asiat julkaistamista.
*******
Seminaarissa keskusteltiin mahdollisuudesta vemputtaa laillisesti kuntataloutta niin, että kunnan joutuminen kriisikunnaksi siirtyisi muutamalla vuodella. Vemputuksella ei kuntaa pelasteta. Se pitäisi jokaisen ymmärtää.
Kysymyksessä olivat Pohjois-Karjalan Sähkön osakkeet, jotka ovat kunnan omistuksessa. Ne pyritään nyt yhtiöittämään omaksi kunnan omistamaksi yhtiöksi. Sitä kautta kunta sataisiin näyttämään taloudeltaan vahvemmaksi kuin onkaan ja vältettäisiin kriisikunnaksi joutuminen joksikin aikaa.
Olen omia teitäni tutkinut mahdollisuutta vemputukseen. Koska valtuutetut ovat "alistuneet salailuun" niin en tässä ryhdy asiaa selkokielelle kääntämään. Sen saavat tehdä virkamiehet ja valtuutetut.
Kuntalaisten on syytä kysyä heiltä mitä yhtiöittminen merkitsee. Asia ei ole miltään kannalta salainen.
Onkin syytä ihmetellä, miksi uudet puheenjohtajat Marketta Sairanen ja Antero Nenonen ovat lähteneet hoitamaan kokouskäytäntöjä, seminaareja ja vastaavia tavalla, joka on ristiriidassa julkisuuden ja sitä säätelevien säädösten mukaan? 
******
Lopuksi. On köyhä poika, jolla on muutama ropo vasemmassa housun taskussa. Hän siirtää rovot rintataskuun, jolloin tasku pullistuu ja näyttää täydeltä. Poika näyttää rikkaalta ulkopuoliselle. Mitään muuta todellista ei pojan taloudessa ole tapahtunut.
Tässä lyhyesti mistä on kysymys. Jos on halua vain näyttää.  

Ei kommentteja: