perjantai 16. maaliskuuta 2018

Sipilä soutaa ja Orpo istuu perämisessä.Lehmä kuolee käsiin
On syytä muistaa mistä lähtöisin ovat sotesopan juuret. Alkuperäinen syy ei ole sairaiden tai vanhusten huono hoito. Suomessa oli ja on edelleen yksi maailman parhaimmista sosiaali- ja terveyspalveluista. Soteongelmat alkoivat kun terveyskeskuksiin ei saatu palkatuksi lääkäreitä. Oliko syy palkkauksessa, työolosuhteissa, lääkäriliitossa, yksityisissä lääkärivirmoissa vai puhtaassa ahneudessa, on sivuseikka. Ongelma olisi saatu hoidettua kuntoon, jos olisi tahdottu, ilman nykyistä sekoilua.
Kun on vuosikymmeniä seurannut samaa asiaa alkaa tympiä jo henkilöiden naamatkin, jotka päivästä toiseen jankkaavat samaa asiaa. Onko Ben, osaanko kirjoittaakaan hänen nimeään, Zyskowicz uskottava henkilö vakuuttamaan eduskunnassa kokoomuksen ajavan koko Suomen asiaa työntäessä valinnanvapaus käärmettä pulloon.  Onko kukaan  tavannut Zyskowicziä kehä kolmosen ulkopuolella? Samaa turhautumista tunnen kun katson hallitusta, joka kököttää omassa aitiossaan. Muppet show siitä tulee mieleen. Anteeksi nyt arvon ministerit.
Sotesoppa syntyi lehmäkaupasta, jonka keskusta ja kokoomus tekivät vallanhuurussaan hallitussopimuksessaan. Lihoista piti syntyä kummallekin osapuolelle kunnon keitos, josta rippeitä riittäisi kupillinen hallitusjakkaralla istuville perussinisille,  mitä nyt sitten lienevätkään. Muita tähän ruokapöytään ei otettu. Kepulle maakunnat ja kokkareille kilpailutus ilman kilpailua. Nyt pitäisi kattaus hyväksyttää kansanedustajilla ainoana vaihtoehtona ja kiireellisenä. Toivottavasti ei onnistu. Tuttu sanonta pitää paikkansa. Hätäillen syntyy vain kusipäitä.
Koko sotelakipaketti on mammuttisekaannus jonka loppusotku on valinnanvapauslaki. Myönnän, etten yllä ministeri-  tai asiantuntijoiden tietotasolle. Luulen olevani keskitason kansalainen niin tietotasoltani kuin terveydeltänikin. Kun minun asioista jossain päätetään pitää minunkin niistä jotain tietää jopa ymmärtää. Asioistani ei saa päättää muutaman äänen varassa eduskunnassa. Siksi sote on viisainta kaataa. Se on kansanvallan kannalta paras ratkaisu.
Keskustan puheautomaatti asiat hoitaa yleensä ministeri Saarikko. Nyt ääneen on päässyt kankikaikkonen, joka on mielestäni parempi tanssija kuin sotepäättäjä.  Ylen ykkösaamussa puolusti hallitusta ministeri Anu Vehviläinen sanomalla; minä itse ajattelen niin, se on ihan selvä asia, pitää pohtia. Minusta mikään hänen esiin tuomansa asia ei ollut ainakaan minulle selvä.
Lähimpänä totuutta lienee sotea puolustava projektijohtaja Päivi Nerg, joka Helsingin sanomissa sanoi: "Vasta käytäntö osoittaa, miten valinnanvapaus toimii tai mikä on digitalisaation todellinen hyötypotentiaali."  Minä sanon, että hyötypotentiaali on negatiivinen ja Kekomäki sanoi sotesirkkelin pyörivän väärinpäin. Joten keveät mullat sotelle.

Ei kommentteja: