sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Tohmajärvi pärjää kylläAsuinkunnillakin on tulevaisuus
Tohmajärveä on vuosien saatossa kutsuttu milloin emäpitäjäksi, milloin kulttuuripitäjäksi ja miksi milloinkin. Jopa aikoinaan teollisuuspitäjäksi. Aina kuitenkin tarkoituksen mukaisista syistä, jotka sopivat parhaiten puhujan tilanteeseen. Mikä on Tohmajärven asema tämän päivän nimiasteikolla?  Sitä yritin  Potsipäivillä selvittää itselleni.
Potsipäiville on tänä vuonna satsattu paljon ohjelmaa. Jopa niin paljon, että mitään erikoista pääteema on vaikea niistä löytää. Yleisön mielestä Potsitori näyttää kiinnostuksen kohteena olevan vuodesta toiseen se ykköspaikka, johon tullaan tapaamaan naapureita ja vieraita. Ohjelmaa toritapahtumasta toki löytyy, mutta kauppa sen erimuodoissa nousee näkyvimmin esiin. Puheita tietenkin pidetään aina puhujan taustaryhmästä nähtynä.
Henkilökohtaisesti minua hieman ärsyttää kun puhujan tullessa puhujapönttöön tietää mitä hän sanoo. Kunnan virkahenkilöt puhuvat omasta näkökulmastaan. samoin luottamushenkilöt, yrittäjät ja papitkin. Harva yllättää sanomallaan. Kehua ei kukaan unohda miten kaunis on luonto ja elinvoimainen puhujan edustama ala on, jota hän esittelee historian, nykypäivän ja tulevaisuuden näkökulmasta. Litanian vielä ymmärtää, mutta katteettomat kehut ovat kohtuutonta kuultavaa kuin perusteettomat tulevaisuuden näkymät.
Yllättävääkin Potsipäivien ohjelmaan oli saatu mahdutettua. Toritapahtuman yhteydessä avattiin upo-uusi urheilupuisto monipuolisine hienoine laitteineen, joista löytyy käyttäjän ikä- ja kuntohaitarin mukaan sopivat vempaimet vauvasta vaariin. Puistoon kuuluvat tietenkin rantapallo-, tennis koripallo ja jääkiekkokentät. Uskallan väittää, että kokonaisuus on Pohjois-Karjalan paras ja monipuolisin, mitä kuntalaisille muuallakaan on tällä alalla tarjolla. Sanon, että kallis voi olla mutta vastapainoksi, ettei hyvää halvalla saakaan.
Olisiko Tohmajärvellä aika hetkeksi unohtaa menneet ja ryhtyä katsomaan realistisiin mahdollisuuksiin ja sitä kautta tulevaisuuteen. Tohmajärvi palveluineen on hyvä asumapaikka niin lapsille kuin vanhuksille. Turha kilpailu työpaikoista ja teollisuudesta voi jättää vähemmälle ja tuoda Tohmajärveä esiin hyvänä asuinkuntana, joka  sijainniltaan on erinomainen ja jolla on asuinkunnan edut mutta puuttuvat haitat, joita Kiteeltä ja Joensuusta jo nykyisellään löytyy.

Ei kommentteja: