sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Tämmöistäkin olen joskus kirjoittanutTervetuloa kesäiselle Dohmajarwelle!
Parhaiten tulosi onnistuu etelän suunnasta. Mikäli olet onnistunut ohittamaan rantakentällä möykkäävät kiteeläiset.
Jo Humalajoella koet aidon Dohmajarwisyyden.  Nakkaat joesta lipolla kulauksen  Haarajärven suunnasta tullutta pontikan alkuainetta. Silloin ymmärrät miksi haarajärvi on Haarajärvi ja humalajoki Humalajoki.
Keikonkangas ohittuukin sitten heikunkeikun. Kylä on taloiltaan vähälukuinen, mutta ei asukkailtaan vähäväkinen. On voimoo. Mestarintiellä voit nähdä mestareista suurimman, Sepeteus Räddyn. Hänellä on edelleen seipäänheiton Dohmajarwen ennätys. Kaivolta navetan yli heinineen. Ilman ristiaskelia ja dooppinkia.
Akkala (ent. Aggala) ei enää ole nimensä vertainen. Kylässä asuu nykyisin jokunen mieskin. Tosin tossun alla, sanotaan.
Akkalan kautta voi eksyä Sobelle, jossa on melkoinen ajattelu- ja monipuoluekapasiteetti Dohmajarven kunnallispolitiikkaa kasautuneena yhteen paikkaan. Kylällä harjoitettiin menestyvää koti- ja pienteollisuutta, ennen kuin virkavalta ajoi sen alas.
Akkalasta haarautuu tie myös Joukolaan. Siellä asui entiseen aikaan Karjaalan koskaan kruunaamaton, kuten sen aikaiset litran mitatkin, itsensä virkaan kirvellä asettanut kuninkaiden kuningas. Muistaakseni nimeltään Mikael Agri Cola, vai oliko sittenkin Aito Sinebrykoffi.
Kuninkaan kunniaksi ja virkamiesten virkistykseksi Dohmajarven kunta pyrkii ostamaan kylästä tyhjän soramontun. Arvellaan, että kun valtakunnan soravarat ehtyvät, voivat tyhjien monttujenkin arvot nousta.
Ennen Luosoojoen vehmasta jokilaaksoa on ohitettava Väärämäen ja Väärälahden kansainvälisesti suosittu levähtämispaikka. Paikan roska-astioihin voi heittää kaikkinaisen roinan mitä automatkalla kertyy vanhoista renkaista pakokutkiin. Mikäli roskikset ovat täynnä, on käytettävissä läheinen sametin kirkas Dohmajarwi.
Lähestyttäessä Kemmiin taajamaa on ohitettava neljän suunnan tienristeys Likanen (ent. Sontanen). Nimi johtuu siitä, että paikalla oli pitäjän ensimmäinen kaatopaikka ja jolta poistuttaessa hevosilla oli tapana paskoa Porttaanin rinteeseen.
Paikkaa ohittaessa voi muiston kirkastamiseksi heittää auton ikkunasta loput karkkipaperit, ja samalla ihailla paikkaa, josta Suomen sodat ovat alkaneet vuodesta 1808 lähtien.
Kemmiin kulttuurinen keskus sijaitsee naisten valtaamalla Kaivotalolla, (ent. nuorisoseuraintalo, ent. suojeluskunnantalo, ent. kunnallistalo, ent. naistentalo) tarkemmin sen rappusilla.
Paikalta on lähdetty sotaan, naisiin, kaljan ostoon ja putkaan. Rappuset ovat siinä määrin suositut, että istumapaikkoja ja poliisiauton tuloa joutuu puolenpäivän aikoihin jopa odottamaan.
Kesäaikaan, Potsipäivien tienoilla, järjestävät poliittiset puolueet vankoille tukialueilleen suosittuja tutustumismatkoja.
Demarit patikoivat aseman seudulle. Siellä voi nähdä edessään mahtavan menneisyyden, lakkautetun sahan ja tiilitehtaan.
Keskustan aina suosittu turistirysä sijaitsee Valkeasuolla. Emolehmänavetan mahtava tuoksu herkistää muistoille, jotka vain EU-tukiaiset voivat hälventää.
Kokoomus samoilee kesäisin entiselle ampumaradalle. Varustuksena kevyt kenttävarustus ja kuiva muona ilman asetta, johtuen ryhmän naisvaltaisuudesta. Entinen pukspeli on korvattu hippaleikillä. 
Vähäisen vasemmistoliiton nostalgiamatkat suuntautuvat Tohmajärven rautatieasemalle. Paikalla jaetaan 50-luvun junan aikatauluja samalla kun silmät kostuen katseella etsitään Venäjän suunnasta sotakorvausjunaa. Josko se sittenkin sieltä.
Kristilliset vievät kannattajansa mieluusti Kirkkoniemeen, jossa heidän kannatta joukkonsa enemmistö onkin.
Kirkkoniemessä on nähtävyytenä menneistä mahtiajoista pappilan navetan kivijalka.
Seurakunnan pappi ei ole Dohmajarwiläinen, vaan Lappalainen.
Kaikki edellä mainitut tutustumismatkat tehdään paikallisessa Leka-lehdessä julkaistujen ilmoitusten ajankohtana.
Dohmajarwen merkittävin kesätapahtuma on kuitenkin perinteisiin pohjautuva Potsi-päivät (ent. Potslojoo-päivät). Edelleen kiistellään siitä, johtuuko päivien nimi isännän vai sian käyttäytymisestä. Kiista lienee tarpeeton, koska ainakaan tämän kirjoittaja ei näe asiassa merkittävää eroa. Ei myöskään pysyvä ihmissuhteeni, jolta saan useimmat mielipiteeni.
Tulittipa kesävieraaksi, lahjattomien laulukilpailuun, Potsi-päiville, haitaksi tai mistä tekosyystä hyvänsä Dohmajarwelle, niin tervetuloa.
Kahvit keitetään ja jutellaan lystiä.
Hauskaa ja lämmintä kesää!

Ei kommentteja: