keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Saa enemmän kuin tilaaÄänestäjältä puuttuu kuluttajasuoja ja joiltain päättäjiltä moraali
Jos sivistys on hyväksi katsottua ihmisten välistä käyttäytymistä, niin sitä ei juuri ollut havaittavissa persujen puoluekokouksessa eikä samalla porukalla sen jälkeen. Opettajani Juhani Soila lyseossa opetti, että sivistykseen kuuluu keskikoulu ajokortti ja kippi rekillä.  Muut opettajat opettivat tervehtimään, hyvästelemään, käyttäytymään hillitysti, kunnioittamaan toista ihmistä ja valehdella ei saanut. Kiitoksen merkitystä korostettiin. Tuossa muutama muistamani neuvo sivistyksestä.
Oliko  kokousväki  rasismihurmiossa valitessaan Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen vai peräti tyytymättömiä Timo Soinin johtamaan politiikkaan hallituksessa. Varmasti syitä voi olla muitakin, mutta tavallinen persuja kannattanut pitää kokoomuksen ja kepun apupuolueena oloa ehkä raskauttavimpana Soinille. Voiton huumassa unohdettiin niin käytöstavat ja pantiin oikein kunnolla rantteliksi ja Teuvo Hakkarainen puheenjohtajistoon. Siinä lensi perintöprinssi Sampo Terho kuin Niinistökin katsomoon. Surkea näytös persuilta.
Tapahtuiko isän murha vai lapsensa tappo persuilla puoluekokouksessa?  Sillä ei olisi ollut paljoakaan merkitystä. Puolueen hajoaminenkin tässä tilanteessa olisi ollut positiivinen asia tulevaisuuden asioille. Mutta persujen toimet puoluekokouksensa jälkeen ovat käsittämätön tapahtuma ketju, josta kukaan vähänkin demokraattiseen puoluejärjestelmään uskova pitää hyvänä asiana. Tuskin kepussa tai kokoomuksenkaan kannattajien piirissä.
Onko mitenkään perusteltavissa, että kahdellakymmenellä kansanedustajalla saadaan hallitukseen 5 ministeriä? Ja vielä niin, ettei näillä ministereillä ole tautallaan puoluetta, jota edustaisivat. Kepu ja kokoomus puhuvat arvoista, joita loikkarit edustavat. Mitä eroa on soinilaisten loikkareiden ja halla-aholaisten arvojen välillä, joita molempia Sampo Terho ja Simon Elo juuri kokouksessa ilmoittivat kannattavansa. Ja samat arvot on kirjoitettu persujen arvoiksi puolueessa. Arvot kelpasivat Orpolle ja Sipilälle, kun niitä tarjosi loikkarit ja Soini takuumiehenä. Luulisi hävettävän, mutta kun tarjolla on sote, maakuntauudistus, kilpailutus ja pakkoyhtiöittäminen niin omatunto saa olla sivussa ja moraali tietämättömissä. Kaiken tämän tulevan sotesotkun  kansa saa maksaa,  koska Soini juoksupoikineen, Orpo ja Sipilä ovat takertuneet valtaan.
Surkein kohtalo tapahtumassa ovat olleet Juha Sipilällä, Petteri Orpolla ja Timo Soinilla. Sipilä ja Orpo ottivat arvot perusteluiksi loikkareiden turvapaikan tarjonnalleen. Tosiasiassa he pyyhkäisivät arvot pöydältä sanomatta mitä ne olisivat olleet ja ottivat  uuden vaihtoehdon äänettömiksi uskotuiksi miehiksi omille tavoitteilleen. Samalla pyyhkäistiin pöydältä uskottavuus politiikkaan ja demokraattiseen päätöksen tekoon. Mitä ajattelevat äänestäjät, kun katsovat loikkareita hallitusaitiossa? Tuskin he tällaista olivat tarkoittaneet, että he äänellään ovat tukeneet kokoomuksen ja kepun tavoitteita.

Persujen puoluekokous ja sen jälkeiset tapahtumat panevat kysymään mikä on äänestäjän kuluttajasuoja näissä tapahtumissa. Onko poliittisilla johtajilla moraali kadoksissa? Mitä tällaiset tapahtumat tekevät politiikan uskottavuudelle. Kehen voi luottaa, kun ystävästä voi tulla vihollinen ja vastustajasta ystävä ilman, että itse siihen voi vaikuttaa mitenkään.  Äänestysaktiivisuutta ei näillä ainakaan nosteta.
Parempaa tulevaisuutta voi odottaa vasta tulevissa eduskuntavaaleissa. Silloin asiat tulevat tarkasteluun miten kukin puolue on toiminut ja millä arvoilla. Vallan voi ottaa äänestäjät niin tahtoessaan. On puolueita, joilla arvot ja tavoitteet ja moraalinen vastuu äänestäjilleen ovat vielä kunniassaan. Siinä demarien mahdollisuus. Ne vaalit tulevat ja niissä voi tulla jytky, jonka jälkeen persujen jytky tuntuu enää tussahdukselta.
*******
Kun Tohmajärvellä ollaan niin ryhdytään potsipäivien viettoon. Pitäjätapahtumia riittää kautta Suomen. Yleensä tapahtumaohjelmat ovat entisten paikkakuntalaisten ja nykyisten keskeistä  muistelua. Miten oli ennen ja miten nyt. Historiaakin kertaillaan. Muistetaan kehua nykyistä elämää ja sitä miten vähällä pärjättiin ennen.
Juhannus on tulollaan. Moni ukko joutuu luopumaan välihousuistaan. Emännillä on tapana pestä ne kerran vuodessa. Keskikesän valojuhla on sopiva aika housupyykille ja kepsahtaa vaikka veneestä järveen, kunhan ei huku.
Hyvää juhannusta lukijoille.....              

Ei kommentteja: