keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

SOININ "PERILLISET".



Perinnönjako pahimmillaan
Olipa kerran kolme veljestä Timoteus, Petelius ja Juhana. He saivat yhteiseksi perinnöksi  hyvin lypsävän lehmän nimeltään Suomikki. Ehtona perinnölle oli, että Suomikin tulot jaetaan tasan veljesten kesken. Petelius sai maitorahoilla yhtiöilleen kilpailutusaseman  joka takasi, että kurrillakin sai maidon hinnan. Juhana hankki maitorahoilla kunnon heinämaat, jotka olivat maakunnan kokoiset. Timoteuksen osuudeksi tuli syöttää Suomikkia.
Timoteus ei ollut tyytyväinen tulonjakoon. Hän pyrki lypsyjakkaransa kansa lypsämään Suomikkia. Se ei onnistunut, sillä lehmää jo lypsi toiselta puolen Petelius ja toiselta puolen Juhana. Heillä oli tarkoitus lyödä lypsytulot yhteen ja sijoittaa osa rahoista vakuudeksi kirjekuoreen ja osa hallintarekisteriin pois Suomesta. Timoteus oli joutunut tilanteeseen, ettei hänelle perinnöstä jäänyt kuin ruokintakulut  ja lannanlevitys. Timoteus tuli katkeraksi kun lehmää lypsettiin kahdelta puolelta ilman häntä.
Syntyi perintöriita. Timoteus vaati testamentin kumoamista ja uutta perinnön jakoa niin, että hänen osuudekseen tulee vähintään 5,5 % ja jos Juhana ei suostu tähän niin 10% tai enemmänkin. Perusteluina oli, että Juhana ja Petelius olivat aikaisemmin hieroneet yhdessä samaa kyttyrää.
Juttu menee raastupaan, vaikka Juhana koettaa sopia ja puhuu aikalisästä. Petelius katsoo sivusta ja antaa veljien tapella. Petelius on vetänyt omasta mielestään perintöasiassa molempia nenästä. Niin kuin perintöasiat yleensä tämäkin saattaa päättyä yllättävästi jo ensi pyhän seutuun. Tai voihan käydä niinkin, että turvaudutaan taas lehmäkauppoihin. Sen pituinen se.
*****
Viinasta minulla itsellänikin on henkilökohtaisia kokemuksia. Olen sodan jälkeen seisonut isän rinnalla talvipakkasessa Torikatu 10. kohdalla viinakauppajonossa. Tehnyt omaa juomaa Pielis-oluesta murentamalla ruisleipää kaljaan ja pitämällä pulloa auringossa. Liittynyt Karvisten poikien perustamaan Herpakerhoon. Ostanut kymmeniä kimppapulloja kavereiden kanssa kun omaan pulloon ei ollut varaa. Tehnyt valkkaria kaupasta ostetuilla vehkeillä. Vaurastuttuani olen ostanut myös kossua ns. perjantaipullon verran. Kaiken viinan olen juonut. Ollut humalassa ja krapulassa. Iloon ja suruun en viinaa ole käyttänyt. En lyönyt vaimoani enkä lapsiani tai heittänyt heitä mäkeen. Viime vuosina olen viinani hakenut kerran vuodessa Tallinnasta. Voin sanoa, että hallitusvallan tahdosta ja suosituksella. Ostaisin mieluimmin viinani Suomesta, mutta se asiantuntijoiden mukaan tekee juopoksi ja vie terveyden. Terveyteni takia kannattaa uhrautua ja koettaa matkustaa Viroon niin kauan kuin jaksan. Semmoinen juoppo minä olen. Siis samanlainen kuin meistä useimmat.
*****
Tuntuu, että persuilla on tulevana viikonloppuna enemmän valtaa suomalaiseen yhteiskuntaan kuin koskaan aikaisemmin. Puoluekokouksessa luopuu vallasta Timo Soini ja tilalle valitaan joko Sampo Terho tai Jussi Halla-aho. Pata tai kattila, musta kylki kummallakin, mitä suunnitelmia ovat esittäneet tulevaan politiikkaansa. Voi valinnasta, kummasta hyvänsä, tulla hyvääkin  suomalaisille. Se edellyttää hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja. Se lopettaisi keskustan ja kokoomuksen öykkäröinnin persujen kustannuksella. Nykyisellä hallitusohjelmalla persujen tulevaisuus tietää varmaa surkastumista tai jopa loppua. Uudet vaalit voisivat pelastaa persutkin ja antaisivat mahdollisuuden aloittaa  touhu alusta puhtaalta pöydältä. Timo Soinin matkiminen tai hänen ohjauksessaan oleminen ei onnistu kumpaiseltakaan pääehdokkaalta.
*****
Tätä kirjoitellessani valmistelen muuttoa talviasumuksesta kesäpaikkaan. Talvipaikka on vaihtunut useampaan kertaan mutta kesät on vietetty viimeiset 45 vuotta samassa paikassa. Voi sanoa omilla juurilla. Toiset pitävät hyvänä, että ihminen saa elää kohdusta hautaan "omalla konnulla". Minulle sopi piipahtaa 30 vuotta Helsingissä ja nyt viimeiset kolme vuotta Ruotsinkielisellä alueella. Mielestäni olen välttynyt liialta nurkkakuntaisuudelta. Olen joutunut sopeutumaan ja näkemään miten muualla eletään. Luulen, että "uudella" ihmisellä on jotain annettavaa itsestään myös vieraalla paikkakunnalla. Jos ei muuten niin varoittavana esimerkkinä. Lukkiutuminen itseensä ja omaan kuoreensa ei tee hyvää kenellekään ja missään.

Ei kommentteja: