keskiviikko 24. toukokuuta 2017

AMMATTIJÄRJESTÖT NÄYTTÄVÄT MALLIAOn elettävä ajassa, ei historiassa
Suomessa ei rangaista rikoksesta syytettyä, vaikka  hän itseään puolustaessaan valehtelisi. Todistajana kuullulle  valehtelusta rapsahtaa rangaistus. Miten on laita jos pääministeri tai hallituksen jäsen puhuvat julkisuudessa muunnettua totuutta, jonka minä moukka, näen valehteluksi?
Otetaan esimerkiksi tapaus Yle/Atte Jääskeläinen. Juha Sipilä julisti TV:ssä, ettei hän missään tapauksessa ole vaikuttanut Ylen ohjelmien sisältöön. Ministeri Berneriltä kysyttiin TV ohjelmassa onko hän koskaan tullut "lankoja pitkin" ylen toimittajille ohjelma-asioista. Hän kielsi asian samassa ohjelmassa useampaan kertaan, vaikka tiesi puheluista olevan dokumentit tallella. Jääskeläisen puheet samassa ohjelmassa, vaikka raastuvassa ei ollakaan, katson syytetyn puheiksi pelastua konstilla tai toisella aiheuttamastaan häslingistä. Professori  Olli Mäenpään raportti oli niin paljon raskauttava Atte Jääskeläisen toimista päätoimittajana, että olisi se ansainnut paremman käsittelyn niin Ylen hallituksen kuin hallintoneuvostonkin osalta. Molemmat lähes kiittivät Jääskeläisen toimia  viilata ja muuttaa valmiita juttuja, jotka käsittelivät jollain tavoin Sipilää.
Kyseisen TV-ohjelman nähneenä ja toimitusjohtaja Lauri Kivisen, hallituksen puheenjohtaja Thomas Wihelmssonin ja hallintoneuvoston  puheenjohtaja Kimmo Kivelän puheet mukaan lukien Atte Jääskeläisen esiintymisen  katson heillä kaikilla olevan kykyjä enemmän johonkin muuhun tehtävään kuin  missä nyt ovat.
******
Mikä meitä suomalaisia riivaa, vaikka enemmistö tavallisista kansalaisista näkee, että hallintorekisterilaki tukee rikkaiden veronkiertoa ja harmaata taloutta sekä pakkoyhtiöittäminen ja kilpailutus sote-ratkaisuissa ajaa syrjäseutulaisia  vain huonompaan asemaan palvelujen saajina. Kulut nousevat veronmaksajille ja rahat menevät huisnevadaan ulkomaille.
Eikö tajuta, että jotain poikkeavaa pitää tehdä, jotta oikeiston kova kolmikko  Sipilä, Orpo ja Soini puolueineen saadaan kammettua hallituksesta ennen kuin on liian myöhäistä. On luotava vahvempi vasemmisto. Siihen on olemassa eväät, jos tahtoa löytyy.
Demareilla ja vasemmistoliitolla on enemmän yhteistä kuin toisistaan erottavia tekijöitä. Se näkyy molempien puolueiden 100 vuotisesta historiasta. Puolueen nimiä on muutettu, mutta arvopohja huono-osaisten asioiden hoidossa on kautta-aikain ollut yhteinen. Kun on yhteinen tavoite, niin miksi sitä ei lähdetä hoitamaan  nykyisessä muuttuvassa yhteiskunnassa asiaa vaativin konstein. Demarit ja vasurit sopisivat hyvin yhteiseen pussauskoppiin. Kahteen  puolueeseen  ei nykytilanteessa vasemmistolla ole tarvetta eikä taloudellista varaa. Oikeisto muuten jyrää. Siitä nykyhallitus on hyvä esimerkki. Ottakaa puolueet oppia ammattiyhdistysporukalta. Siellä on luovuttu ammattikuntaisesta järjestäytymisestä ja siirrytty teollispohjaiseen järjestäytymiseen ja viimeisemmäksi ovat jo ammattiliittojen keskusjärjestöt nähneet hyväksi voimien yhtymisen. Tarvitaan tosiasioiden tunnustamista. Ja tahtoa yhteisen tavoitteen toteuttamiseksi. Ilman vanhojen asioiden muistelua.
******
Jos persut tukiessaan kokoomusta ovat olleet merkittävässä asemassa oikeiston voitonjuoksussa, saattavat he olla merkittävässä asemassa myös sen loppumisessa. Kysymyksessä on  persujen puheenjohtajakisan ratkaisu koht`sillään kesäkuussa. Jos Jussi Halla-aho voittaa, tietää se ainakin Timo Soinille työpaikan vaihtoa ja puolueelle yksinkertaisempia tavoitteita. Jos Sampo Terho voittaa tietää se Soinille entistä duunia ja kokoomukselle ja keskustalle ilmaista tukea ja syntipukkia tehdyille mokauksille.
Kaikki riippuu mitä puolueen jäsenet ovat mieltä puheenjohtaja ehdokkaista ja heidän tavoitteistaan. Ollaanko nykymenoon tyytyväisiä vai halutaanko muutosta. Persujen jäsenien luulen valtaosaltaan olevan ns. tavallisia suomalaisia. Siksi vaalin tulos onkin ennalta arvaamaton.
Tulipa valituksi kumpi hyvänsä pääehdokkaista se ei tule menemään huomiotta. Tilanne on kehkeytynyt sellaiseksi, ellei muutoksia tule persupolitiikkaan saattaa olla edessä puolueen jakaantuminen kahteen. Parhaassa tapauksessa edessä saattavat olla ennenaikaiset eduskuntavaalit, joita kokoomus ja kepu pelkäävät eniten.
*****
Helatorstai on 40 päivän päästä pääsiäisestä. Se on julkinen vapaapäivä 19 maassa. Siispä heleää helatorstaita!

Ei kommentteja: