torstai 2. helmikuuta 2017

VANHASSA VARA PAREMPI



On harkinnan aika
Eletään aikaa, jossa politiikalta ja politiikoilta vaaditaan muutosta sanomatta tarkemmin mihin asiaan. Yleensä tahdotaan parempaa ja nopeasti. Nykyinen ei riitä, vaikka asiat eivät järin huonosti olisikaan. Tällaisesta muutoksesta saavat amerikkalaiset juuri nyt nauttia. Euroopassa oireillaan samaan suuntaan. Toivottavasti Suomessa vältytään tällaisilta muutoksilta. Radikaalisimmat muutokset lähtevät yleensä liikkeelle äkkinäisistä henkilövaihdoksista johtopaikoilla. Tämän ovat mahdollistaneet netti ja sen ympärillä tapahtunut "mielipidemuokkaus". Haaveen ja mahdollisen raja on ollut helppo haihduttaa. Vanhassa järjestelmässä pääseminen ihmisten tietoisuuteen vaati työtä ja siitä saatua kokemusta.  Pääsy kilpailemaan johtopaikoista vei jopa kymmeniä vuosia.
Kirjoitin noin kun näen uhkaa nopeista muutoksista itselleni ja muille samoin ajatteleville kanssa ihmisille. Ei vanhan, eläkeläisen tai sairaan nykyinen tilanne  niin hyvin ole, ettei siinä olisi parannettavaa. Nopeilla muutoksilla ja taitamattomuudella on taipumus muuttaa ainakin alkuun asioita huonompaan suuntaan. Tulee mieleen liikennekaaret, sotet ja muut yhteiskuntaa mullistavat hankkeet. Kaikilla muutoksilla sanotaan olevan kiire. Rahat eivät riitä. Syyksi sanotaan liian yleistävästi kulut vanhusten ja sairaiden hoidossa. Ei vanhukset ja sairaat aiheuta yksin rahojen riittämättömyyttä.  Eikö joku voisi nostaa tarkasteluun miten vanhusten ja sairaiden hoidossa  sinne osoitetut varat jakautuvat. Kyllä ne työllistävät alan ammattilaisia. Eikä aina niinkään tasapuolisesti. Eläkeläiseksi tai sairaaksi ei jokainen tule, vanhaksi kylläkin.
******
Edellä oleva on pohjustus tulevaan SDP: puoluekokoukseen ja eritoten siellä tapahtuvaan  puheenjohtajavaaliin. Tällainen pukinsorkka pakinoitsijalle suotakoon.
SDP:n puheenjohtajaksi on ehdolla kolme henkilöä. He lienevät jo kaikille tunnetut. Tuttu lienee myös sanonta "nelosista paras". Sanonta syntyi kun koulupoika vastasi isälleen koulutodistuksen nelosista. Nykyisin sanontaa käytetään kun useammasta hyvästä pitäisi valita paras. Nyt kolmosista paras.
Vastuu parhaan valinnasta on 500 puoluekokousedustajilla. Heidän valintansa määrittää miten puheenjohtaja  kelpaa äänestäjille. Sillä heitä tulee se voima ja valta,  joka pitää puoluetta esillä hoitamaan kansalaisten asioita.
Medialta saadun tietämyksen perusteella uskallan todeta, että vaihtoehtoja ehdokkaista löytyy. Kaikki ovat kelvollisia. Vain asioiden painotuksista ja hoitotavasta  löytyy selviäkin eroja.
Tytti Tuppurainen on maltillinen Eurooppaan päin suuntautunut ehdokas. Hän sanoo SDP:tä koko kansan puolueeksi. Hänen tukijansa löytynevät kuitenkin eniten naisliikkeen piiritä.
Timo Harakka on voimakkaasti esiintuonut itseään uudistavana, edistyksellisenä, aloitteellisena ja rohkeana. Harakka haluaa vedota  erityisesti alle 50 vuotiaisiin äänestäjiin.
Antti Rinne vallassa olevana puheenjohtajana asettuu ehdolle henkilönä,  joka on kasvattanut ja yhdistänyt puolueen edellisestä vaaliromahduksesta nykyiseen asemaan.
******
Vilkaistaanpa vähän naapurin tontille. Ensimmäisenä nousee esiin pääministeri Sipilän suojatin liikenneministeri Bernerin sähläys tehtävissään. Siihen on helppo määrittää syyksi molempien innokkuus ja kokemattomuus tehdä suuria päätöksiä omiin nimiin ohi demokraattisen päätöksenteon. Varoittava esimerkki.
Vihreillä on meneillään oma puheenjohtaja kamppailu. Nykyinen puheenjohtaja Niinistö uhoaa vihreiden valloittavan koko poliittisen kentän. Alkuun kuitenkin vain suurimmat kaupungit. Kunhan uusi puheenjohtaja ei vain tukehtuisi pullaansa. Varoittava esimerkki tämäkin.
Pamahtaako kesäkuussa persuista? (hah, hah) Jos Jussi Halla-ahosta tulee persujen puheenjohtaja niin sillä on merkitystä. Kielteistä koko Suomeen, sillä sehän tietäisi ulkoministerin vaihtoa. Se taas, jos jotain tolkkua on, niin hallituskriisiä. Jos Halla-aho on ehdolla, mutta ei pääse puheenjohtajaksi, luulen sen poikivan eduskuntavaaleissa muiden puolueiden pussiin. Persut alkavat olla varoittava esimerkki asiassa kuin asiassa.
SDP:n viidelläsadalla kokousedustajalla on vastuu edellä olevat huomioiden valita Tuppuraisen, Harakan ja Rinteen kesken kuka heistä mahdollisesti tulee tulevaan Suomen hallitukseen pääministeri tai valtiovarainministeri. Siihen tarvitaan harkintaa.                                                    

Ei kommentteja: