torstai 16. helmikuuta 2017

TAKKIINKIN TULEE REIKIÄ



Vaaleja pukkaa, ehdokkaita etsitään
Ennen sanottiin, että jälkipelit pelataan Loimaalla. Minulle ei ole koskaan selvinnyt miksi Loimaalla. Lahden edustaja kokouksen jälkeen ei jälkipeliin ole aihetta. Kaikki meni niin kuin oli tarkoitettu. Joku voisi sanoa, että suunniteltu. Jossain päin maailmaa, voidaan puoluekokoukset suunnitella hyvinkin tarkasti. Jopa niin, että päätöksetkin voidaan jakaa medialle edellisenä päivänä. Onneksi ei meillä Suomessa.
Erityisen suolan puoluekokouksiin takaa henkilövaalit. Nehän toteutetaan suljettuna lippuäänestyksenä. Aina on mahdollisuus yllätyksiin, vaikka mustaa hevosta ei olisikaan. Äänestystuloksen vertaaminen ennakointiin antaa viitettä tulevaisuudesta. Toteuttaako voittaja lupauksensa ja jäikö mitä hävinneiden hampaankoloon?
Tosiasia on, että niin ihmisten kesken yleensä kuin politiikassakin vallitsee kilpailu paikoista, asemasta ja vallasta. On syytä muistaa, että tulee voittoja mutta myös tappioita. Joka näitä pelkää, on syytä pysyä pois politiikasta.
Kilpailua käydään puolueiden kesken, mutta ankarimmat kisat käydään puoluetovereiden kesken. Sitä on turha kieltää. Reikää tulee villapaidan selkään joskus enemmän joskus vähemmän. En pidä sitä välttämättä pahana, kunhan tällainenkin kamppailu käydään hillitysti ja tiedostaen kamppailun olemassa olo. Reilu kisa, kovakin, pitää kamppailijat virkeinä. "Voittajan" on tarjottava voittonsa vielä äänestäjille. Siellä vasta voittaja määritellään lopullisesti.
******
Viimeistään  nyt on aika kääntää huomio tuleviin kuntavaaleihin. Puolueet etsivät ehdokkaita. Mikä sinänsä tuntuu ihmeelliseltä. Eikö halukkaita ole riittämiin? Jos etsintä menee vaikeaksi tuppaa mukaan  tulemaan epäkuranttia porukkaa. Sellaisia, joilla ei välttämättä ole haluja eikä kykyjä yhteisten asioiden hoitoon. Sellaiset ehdokkaat saattavat avata ovia protestiäänestäjille. Tämä on näkynyt edellisten vaalien jytkyissä.
Kunnallisvaaliehdokkaita puolueet näyttävät hakevan sellaista paikoista, joissa ehdokas on yleisön palvelutehtävissä. Terveyskeskukset, kaupat, urheiluseurat ja erilaiset yhdistykset ovat ehdokkaita pestaavien erityisessä suosiossa. Varsinaista kokemusta puolue- tai kunnallispolitiikasta ei juuri näissä tapauksissa tarvita. Keskustakin, joka ennen sai valita ehdokkaansa maatilan suuruuden perusteella on häärinyt ehdokkaita etsiessään jopa kokoomuksen tontilta  virkamiehiin ja demareiden puolelta tavallisiin palkollisiin. Siinä on hyvät puolensa, että "noviiseja" on helppo alkuun ohjata, mutta myöhemmin vaikea pitää rivissä. Vanha järjestelmä, jossa edettiin luottamushenkilöpaikoille puoluetoiminnan kautta näyttää hiipuvan entisestään. Erityinen vahinko on jos jopa kansanedustajaksi ja ministeriksi pääsee etenemään muilla tiedoilla ja taidoilla kuin mitä demokraattinen järjestelmä edellyttää.  Esimerkkejä löytyy tämän päivän eduskunnasta ja hallituksesta.
******
Viikon mokaajat: Juha Sipilä ja Jussi Niinistö.
Suunta alas: Suomalainen jääkiekko ja Therese Johaug
Suunta ylös: Antton Rönnholm

Ei kommentteja: