torstai 19. tammikuuta 2017

VAALIT LÄHESTYYTäit ja omatkin voivat munia
Aloitetaan tietokilpailukysymyksellä. Kuka on sanonut: "Puhun niin totta kuin osaan?" Kuka on sanonut: "Olen toiminut niin oikein kuin osaan?" Entä kuka on sanonut: "Puhalsin niin vähän kuin osasin?" Oikeat vastaukset löytyvät jutun lopusta.
Pakinoitsijalla ei ole ollut puutetta kirjoitus aiheista. On saanut kirjoittaa siitä mitä pääministeri Juha Sipilä ei ole sanonut. Ja siitä mitä muut kirjoittajat ovat kirjoittaneet Sipilän sanomattomuudesta. Nyt ovat jo valtakunnan "kellokkaatkin" tulleet mukaan keskusteluun.
Yritysjohtaja, hallitusten puheenjohtajana palkittu Jorma Eloranta sanoi TV-haastattelussa, että pääministeri Juha Sipilää kiusataan ja Sipilän ympärillä käyty keskustelu on juridista saivartelua.
Juridinen = oikeudellinen/lainopillinen. Saivartelu sanalle on vaikeampi löytää vastinetta tämän päivän käyttösanastosta. Saivar tai saivare on täin muna, jonka täi munii ihmisen  karvoihin. Yleensä tukkaan. Harvoin munii pesiin. Täi on kiusallinen olipa se tukassa tai vaatteissa. Olipa niin tai näin, täi kiusaa ihmistä ja saivaret ovat sen ensiaste, joka on saatava laillisesti tai puolipakolla pois kehittymästä täiksi.  Mitä lie johtaja Jorma Eloranta sanoillaan tarkoittanut? Hyvä kuitenkin, ettei hän ole pääministeri.
Presidentti Sauli Niinistö otti Ylen aamulähetyksessä myös kantaa pääministeri keskusteluun. Hän kiitti pääministeriä ulkopolitiikan hyvästä hoidosta ja totesi myös, että pääministeri ottanee opikseen omistusten ympärillä käydystä keskustelusta.
******
Demari rintamallakin tapahtuu. Puheenjohtaja ehdokkaat ovat kiertäneet kenttää. Kenttä on huono ilmaisu. Jäsenaktiivien keskuudessahan he ovat vierailleet. Demarien kenttä on se porukka joka vaaleissa antaa äänensä.
Puheenjohtaja kilvasta olen jotain tainnut kirjoittaa aikaisemmin. "Pekuloinut" sitä. Viimeisimmässä Hesarin  sunnuntailiitteessä on viiden kokosivun "pekulointi" demareiden puheenjohtaja kilvasta.
Olen tällainen tavallinen äänestäjä, joka on varustettu ainoastaan sillä tietopohjalla miltä omasta mielestä tuntuu. Sanovat sitä mutu-tiedoksi. Jos ja kun puheenjohtaja kilpaa käydään niin kysymys on vallankäytöstä. Kun aate ja tavoite on sama, niin puheenjohtajavaaleissa jääkin arvioitavaksi vain miten puheenjohtaja käyttää valtaa  niiden tavoitteiden hyväksi, jotka äänestäjät  tuntuvat tärkeiksi.  Äänestäjän tuki puolueelle on paljon vaikeampi arvioitava ja voi olla aivan muuta kuin  500:n  äänet puheenjohtajaa valittaessa.
Kolmesta puheenjohtaja ehdokkaasta valitsevat piirien edustajat puheenjohtajan. Heidän tulee arvioida kuka ehdokkaista parhaiten saa äänestäjät liikkeelle tulevissa vaaleissa. Ensimmäinen kannatusmittaus tapahtuu jo kuntavaaleissa. Nykyään ihmiset määrittelevät kantansa jo kunnallisvaaleissa puolueen ykkös luottamushenkilöiden kannatuksen perusteella.
******
Demareiden gallupmenestykseen ovat vaikuttaneet paitsi omat toimet, niin osaltaan myös pääministerin sekoilu omistustensa,  sukunsa ja Ylen kanssa. Vähäistä ei ole myöskään Bernerin liikennekaari- ja mustalaatikkohanke demareiden nousuun. Kunhan Halla-aho alkaa kammeta kesäkuun persujen puoluekokouksessa Timo Soinia puheenjohtajan jakkaralta, uskon ääniä ropisevan demareiden reppuun oikein olan takaa. Eikä vihreitäkään pidä väheksyä. Keskeistä kahinaa silläkin taholla on viime aikoina ollut havaittavissa. Kunhan ei itse tyritä, niin hyvältä näyttää tulevaisuus demari vinkkelistä.
Tietokilpailukysymysten vastaukset oli unohtua. Kaksi ensimmäistä ovat kaikille selvät. Niitä en viitsi edes tähän kirjoittaa. Eikä kolmaskaan ole vaikea. Sen sanoi rattijuoppo kotiin tultuaan vaimolleen.
                                              Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: