torstai 27. lokakuuta 2016

LUNTA ODOTELLESSAJuhlansa kullakin
Tohmajärven Demarit ry viettää 110-vuotis synttäreitään Kemien työväentalolla tulevana lauantaina klo 12,00 alkaen. Juhlapuheen pitää SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Juhlasta raportoinevat paremmin muut mediat. Liitän tähän vain omat vaatimattomat onnitteluni. Olen estynyt osallistumaan ko. juhlaan erittäin pätevästä perhejuhlasyystä.
Kun aikoinaan Tohmajärven Työväenyhdistystä perustettiin, muodostui jäsenistön  merkittävin osa seudun maanviljelijöistä. Tästä seurasi, että työväentalon rakentaminen tuli jo varhaisessa vaiheessa mahdolliseksi. Varsinaisen rakennustyön tekivät talkoilla seudun työläiset ja pienyrittäjät. Työväenyhdistyksiin haluttiin kuulua koska sen päätavoitteeksi katsottiin tiedon ja sivistyksen levittäminen paikkakunnalla. Toimintatavat ja tavoitteet ovat aikojen kulussa muuttuneet, mutta paikkansa työväentalo on kunniakkaasti säilyttänyt. Ylpeä olen siitä, että tutut sukulaisnimet vilahtelevat perustajajäsenten nimigalleriassa.
Työväentaloon liittyy osaltaan se, etten nyt voi osallistua 110-vuotis juhlaan. Sodan jälkeen työväentalo oli ainoa paikka Kemiessä, jossa voi järjestää talviaikaan tansseja. Sieltä löytyi minullekin pysyvä ihmissuhde, jonka kansa nyt sattuu vuosijuhla yhtä aikaa 110-juhlan kanssa.
*****
HS-analyysi: "Ovatko matalat korot pankkien kirous?" Wahlroos sanoi jo ajat sitten, että ongelma on hiekkaiset kengät. Eihän koroissa hiekka kulje.
Lehdessä kysyttiin: "Miten käy ruotsinkielisen hoidon sote:n jälkeen?" Huolensa kullakin. Minua on hoidettu iät ja ajat latinalla.
Muraalit (isot seinätöherrykset) ovat tulossa kaupunkeihin? Jere Tiihosta alias Cheek:iä ehdotetaan Finlandia-talon seinään. Alvar Aalto pyöri haudassaan jo marmorilaattojen takia.
******
Köyhyyttä voi tavata monessa paikassa ja mitassa. Nyt se on kohdannut Tohmajärven evl. seurakunnan. Mikäli kirkkoherra Mikko Lappalaista on uskominen. Hän kertoo blokissaan miten vaikeaa ja kallista on soittaa kirkon kelloja. Ja kysyy auttaisiko soitto aleppolaisia. Ja kuulisivatko paikkakuntalaisetkaan kellojen soittoa.
Kirkkoherra Lappalaisella näyttää olevan erilaiset tavoitteet ja tarkoitukset kuin minulla kirkonkellojen soitolle. Kun kuulen kellojen soiton, minulle ne muistuttavat kirkon olemassa olosta. Mieleen tulee kysymys, kenelle kelloja soitetaan tai mistä syystä. Turhaan tuskin kukaan uskoo kelloja soitettavan. Aleppoon kellojen soitto ei kuulu ja tuskin soitolla saadaan tappamista loppumaan. Minulle kirkonkellojen soitto muistuttaisi tappamisen älyttömyydestä. Ehkä soitto saisi saman vaikutuksen jonkun toisenkin mielessä. Eikö älytön tappamisen tuomitseminen  ole myös kirkon ja sen palkollisten mielestä tavoittelemisen arvoista? Siihen sopisi hyvin kirkonkellojen soitto.
*****
Luin Maarit Tyrkön kirjan (591 sivua) "Presidentti ja toimittaja". Tunnustan osiltaan syyllistyneeni tirkistelyyn. Iso työ tekijällä on ollut kasatessaan kirjaa. Vähemmälle mielestäni olisi saanut jäädä kuvaukset menuista, vaatetuksista, hiihtokeleistä ja kalan narrauksista. Nehän toistuivat saman laisina. No, kuvasivathan ne miten Presidentin lähipiiri eli. Lehtiä, radiota ja TV:tä näyttivät kaikki seuraavan, mitä niissä heistä kirjoitetaan. Minulle kirja kertoi sen, että naisia, nuoriakin, kiinnostaa valta ja miehiä, vanhojakin naiset. Varsinkin nuoret naiset.
                                                                           Veijo Tuunanen.

Ei kommentteja: