perjantai 8. tammikuuta 2016

Viikko P-K:ssa julkaistuaLista- vai henkilövaalit
Parempaa kuluvaa vuotta kuin mennyttä. Meikäläiselle juhlija on piisannut. Joulusta tammikuun yhdeksännen väliin mahtuvat kaikki juhlani lukuun ottamatta omia häitä ja hautajaisia. "Mä lahjat annan ja lahjat myös saan."
Loppiainenkin sopii samaan aikaväliin. Vielä toistaiseksi. Vähän loppiaista on tarvinnut juhlia. Palkallisena se kuitenkin on sopinut minulle hyvin juhlien lopuksi. Alkuaan loppiainen tuli juhlapäiväksi muistuttamaan kolmesta itämaan tietäjästä, jotka toivat Jeesus-lapselle kultaa, mirhamia ja suitsukkeita.
Nyt ajat ovat toisin. Meillä kolme isänmaan tietäjää Alexsander, Juha ja Timo pyrkivät viemään pakkolailla tuhkatkin pesästä ja palkat pois loppiaisen viettäjiltä.
*****
Niiralasta Onkamoon on puuhattu valtatie 9:n parantamista vuosikymmenet. Nyt yva-vaiheessa oleva suunnitelma taas kerran on nostanut keskusteluun miten tie tulisi kulkemaan Kemien taajaman kohdalla.
Alkuaan tielinjauksesta pitivät huolen lehmät. Sitten linjausta paranteli vähän Aleksanteri Ensimmäinen, kun Hänen Korkeutensa kunnianarvoiset hevosensa kompuroivat Kallion Ikosen silokallioilla matkalla Sortavalasta Kirkkoniemeen.
Nykyisiltä kemieläisiltä kysytään onko parempi tien kulkea 6 metriä syvässä montussa, jonka voi ylittää kolmesta kohtaa ja madaltaa Kemien mäkeä yläpäästä ja korottaa alapäästä metri tolkulla.
Jos Kemien kylä päätetään näin murjoa niin silloin säästetään arvokas lehtoalue ja muinaisjäännösalue. Kummankaan sijainnista ei minulla ole tietoa, missä ko. alueet sijaitsevat. No, olenhan alueella liikkunut vasta vajaa 100 vuotta.
Turha homma nykyaikana koko yva-menettely. Tie rakennetaan käyttäjille ja lopulta Anne Berner sanoo, ettei välttämättä käyttäjillekään.
******
Nyt on keskusteluun nostettu ns. listavaalit. Millaiset ja milloin, siitä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Harvat nykyäänestäjistä tuskin moisesta vaalitavasta on kuullutkaan. On myönnettävä, että hatarat ovat minunkin tietoni asiasta.
Karkeasti arvioiden, kun nyt äänestetään henkilöä, niin listavaaleissa äänestettäisiin myös henkilöä, mutta listavaaleissa listalla olevat henkilöt menisivät läpi listalla olevan järjestyksen mukaan. Puolueet, jotka listajärjestyksen laatisivat voisivat enemmän vaikuttaa vaalitulokseen henkilötasolla.
Mitä vaikutuksia, jos edellä oleva muutos tuossa muodossa otettaisiin käytäntöön olisi vaalitulokseen ja henkilövalintoihin erityisesti? Puolueiden väliset voimasuhteet tuskin paljoakaan muuttuisivat. Henkilövalintoihin puolueet voisivat vaikuttaa paljonkin valitessaan järjestystä listalleen. Puolueen merkitys korostuisi ja voisi tuoda aktiivisuutta yleensäkin puoluetoimintaa kohtaan.  Samalla rahavalta vaalimainontaan henkilötasolla vähentyisi ja ns. päiväpoliitikot ja yhden asianajajat jäisivät vähemmälle huomiolle. Tiedä näistä.
******
Kun muutoksista ryhdytään puhumaan niin samalla voisi keskustella koko suomalaisesta puoluejärjestelmästä. Onko  tarpeen näin monta puoluetta kuin on nyt Suomessakin? Eikö vähemmällä tultaisi toimeen? Muualla näytetään pärjäävän kahdellakin puolueella.
Samaan sysyyn voisi keskustella tarvitaanko eduskuntaan 200 kansanedustajaa. Riittäisikö esimerkiksi 100?
Hyvää vuoden jatkoa toivottaen......                      Veijo Tuunanen. 

Ei kommentteja: