torstai 21. tammikuuta 2016

Tällaista Viikko P-K:ssaMihin Räkkylä
Sote jo sanana saa niskaani nousemaan näppylöitä. Johtunee Keski-Karjalan sote-yritelmästä, nimeltään Helli. Keveät mullat Hellille. Ei Hellissä itsessään mitään vikaa ollut. Oli vain surkeat vetäjät.
Siun Sote jo lähtökohdaltaan on astetta parempi. Samat ongelmakohdat tätäkin vaanivat. Onneksi aika ja vetäjät ovat toiset. Henkilövalinnat ovat ihmisille jatkuva kiistakohde. Niitä pitää varoa. Kuntayhtymissä erikoisesti. Siun Sotellakin olisi helpompaa, jos Pohjois-Karjalassa olisi yksi kunta tai maksimissaan kaksi. Sekin aika on edessä. Nyt vielä nuhjataan ja tuhlataan aikaa. Onnea kuitenkin Siun Sotelle.
******
Rääkkylällä on totuus edessä. Pitkään siellä onkin kiemurreltu. Puheet ovat olleet kuin niillä hevoskauppiailla. Jokainen, joka vähänkin on asioita seurannut, on nähnyt kopukka mikä kopukka.
Rääkkylä kuntana on tiensä päässä. Nyt on kysymys jo siitä mitä vaikutuksia Rääkkylän kuntaliitoksella on naapuri kuntiin. Eritoten Keski-Karjalan alueella. Kenen kontolle rääkkyläläisten asioiden hoito määrätään. Tuntuu oudolta, jos Rääkkylän kunta itse voisi siihen paljoakaan vaikuttaa.
Puhuin ja kirjoitin 15 vuotta sitten vahvasta Keski-Karjalasta, jossa kuntakeskuksena olisi Kitee. En enää jaksa uskoa ns. yhteen keskikarjalaiseen kuntaan, joka muodostuisi Kiteen ympärille. Aika ja keskinäiset vallanhalut  sekä henkilökohtaiset huonot ihmissuhteet elävät vahvoina keskikarjalaisten keskuudessa.
Jospa kuntaliitos selvittäjät näkisivät kauemmaksi ja saisivat Rääkkylän liittymään Joensuuhun, niin se avaisi saman mahdollisuuden Tohmajärvelle ja myöhemmin myös Kiteelle. Lyhyt aikaisille ratkaisuille ei kannata tulevaisuutta rakentaa. On nähtävä kymmenien vuosien päässä olevat mahdollisuudet.
******
Demareiden kytkös ammattijärjestöihin jaksaa kokoomusta ja keskustaa kismittää. Pidetään pahana kun demareilla ja ammattijärjestöillä on yhteisiä tavoitteita. Erityisen pahana nähdään, kun ammattijärjestöihin kuuluu kokoomus- ja keskustalaisia. Ja kun jäsenmaksutkin ovat verottomia, jonka pystyisin kiistämään, mutta olkoon.
Demarit ja ammattijärjestöt ovat profiloituneet ajamaan palkansaajien asioita. En sano etuja, koska niitä alkaa olla harvassa. Nyt eletään puolustustaistelun aikajaksoa EK:ta ja hallituksen ratkaisuja vastaan. Ei vähiten pakkolakien pelossa.
Kysyn vain,  kuka huolehtisi palkansaajista, jos heistä ei kantaisi huolta demarit ja ammattijärjestöt. Kytköksestä kannattaa olla ylpeä.
******
Olen vuosia kummastellut erityisesti keskustapuolueessa vallitsevaa demokratia käsitystä. Erityisesti se näkyy kuntavaltuutettujen keskuudessa mutta myös valtakunnan tasolla aina ministereitä myöten.
Keskustalaisten ulkopuolelta tulleet aloitteet, kannanotot ja mielipiteet nähdään puoluepoliittisina ja sen takia huonoina tai hylättävinä. Sitä vastoin keskustan ajamat asiat olisivat puoluepolitiikasta vapaita.
Tätä ajatusta ajoivat ne keskustan johtajat, jotka muuttivat Maalaisliiton kunniakkaan nimen Keskustaksi. Näin ruokittiin ajatusta oman aatteen puhtaudesta ja synnytettiin ajatus molemmilla puolilla vaanivasta puoluepolitiikasta.
Synnytettiin ajatus ja rajoitettiin sanojen navetta, lehmä, tuki ja mersu vain jäsenkirjakeskustalaisten käyttöön.
******
Persujen Pentti Oinonen on nyt oma lukunsa Timo Soinin hoidettavien asioiden muistikirjassa. Ymmärrän Oinosen vaikeuden saada puheenvuoroja eduskunnassa. Helpompi on päästä maakuntalehdessä julkisuuteen. Varsinkin kun lehdessä nähdään sen tukevan lehden tavoitteita ja lisäävän lukijoita.
Pentti Oinosen tapauksessa ei ole syytä käsitellä hänen ajatuksiaan tai tekojaan tälläkään palstalla enempää. Jos hänen kohdallaan on ongelmia, ne on syytä siirtää häntä äänestäneille.
                                                                    Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: