torstai 1. kesäkuuta 2023

Aate unohtuu kun ministeriauton takapenkki kutsuu

Hallituskiima voitti aateliiman

Tiedetään, että asiat ovat niin miltä ne näyttävät, kunnes tiedetään miten ne todellisuudessa ovat. Tätä kirjoittaessa Orpo on kasannut hallitusta 4 viikkoa "hyvässä hengessä" ilman tulosta. Tähän tyytymätön persujen Purra on astunut esiin ja määrännyt hallitusneuvotteluille takarajan ilmastomuutos- ja maahanmuuttoasioiden ratkaisuun. Näyttää kuin Purra olisi ottanut kuristusotteen Orpossa neuvottelujen johtajana.

Katsoin muistin virkistämiseksi Nordnet Rahapodin tekemän haastattelun Riikka Purran mielipiteistä ajalta ennen eduskuntavaaleja. Tunnin jaksoin kuunnella Purran monologia persujen lupauksista jos pääsevät hallitukseen. Moni asia siinä nykyisyydestä kääntyy päälaelleen. Kokemani pettymykset estävät minua uskomasta mahdottomiin lupauksiin. Ei musta valkeaksi muutu lupauksilla. Haastattelija kysyi Purralta, mitä persut lupaavat antaa heitä äänestäneille duunareille. Siinä kohtaa havaitsin Purralla epäröintiä. Lopulta hän sanoi sellaiseksi verojen alennuksen. Mitä ajattelevat tästä duunarit? Riittääkö heille veronalennukset? Eikö työrintamalla tapahdu muutakin? Työlainsäädäntö, palkka- ja muut sopimukset, työsuojelu ja luottamusmiesjärjestelmä ovat asioita, joiden toteutuminen on mahdollistettu ammattijärjestöjen toiminnan kautta. Duunareiden vastapelurina taustalla yleensä on häärinyt kokoomus. Nyt näyttää siihen nousevan omalla julistuksellaan persut, ilmoittamalla tulevansa lailla myös palkkaratkaisuihin. Alkuun nyt maahanmuuttajien palkat. Pistää duunarin miettimään kun työehdoista neuvottelee ammattijärjestöt ja vasta puolella on duunareiden valtaan äänestäneet persukansanedustajat.

Lauantaina katsoin kännykästä 6 tuntia ensin RKP:n ulko-ovea ja sitten Säätytalon portaikkoa. Minua kiinnosti mitä muutoksia RKP vaati hallitusneuvottelujen maahanmuutto politiikkaan. Eihän ne niitä tuoneet julki. Sitten kiinnosti miten Orpo muutosvaatimuksiin suhtautuu? Kertoi kriisistä selvityn yhteisellä puheenjohtajien päätöksellä. Joitain muutoksia tuli, mutta mitä ja mihin, ei selvinnyt. Riikka Purra tuli median eteen ja pyöritteli sanojaan edestakaisin. Oli sanonut monta kertaa, ettei persut peru päätöksistään eikä päätetystä muuteta mitään. Nyt ilmoitti, että muutettiin, mutta mitä, sitä hänkään ei sanonut. Oli yksityiskohtia, kuulemma. Tapahtuma osoitti Riikka Purran kokemattomuuden neuvottelijana. Neuvotteluissa ei vastustajalle lueta aikarajoja eikä ota tai jätä vaihtoehdoksi. RKP:n Anna-Maja Henrikson veti muutosehdotuksellaan Riikka Purran kölin alta kahteen kertaan. Jotkut sanovat Purran kääntäneen takkiaan. Minusta hän ei kääntänyt takkiaan. Henrikson esityksellään repi Purran takista hihat. Kun RKP ei kerro mitä pyytää, eikä persut mitä antaa ja kokoomuksen Orpo ei kerro mistä sovittiin niin se on tulevaa hallitusohjelmaa.

Metsän omistajia on Suomessa n.600000. Suurin osa lienee tavallisia ihmisiä. Jokaisella lienee jokin käsitys luonnonsuojelusta. Harva on istumassa tiellä tai kadulla estämässä liikennettä. Vielä harvempi kiinnitettynä ketjuilla puihin luontoa suojelemassa. Nämä sinänsä hyvää tarkoittavat mieltäänosoittavat eivät kuitenkaan näytä näkevän metsää puilta. Heitä ohjaa keskenään ristiriitaiset tutkimukset metsien tilasta. Ja puuttuva käytännön kokemus. Kerronpa tässä oman luonnonsuojelumme. Ostimme metsää 11.2.2013., 15ha. Laitoimme siitä "ikuiseen" luonnonsuojeluun 15.1.2014., 7,4ha. Metsätietämyksemme on kansanopiston metsätalouskurssi ja kävely metsässä.

Ei kommentteja: