perjantai 22. joulukuuta 2017

HYVÄÄ JOULUA JA ONNEKASTA UUTTA VUOTTAJoulu on lasten juhla
Vaikka joululahjoja on vuosikymmenten aikana kertynyt paljonkin, niin kaksi niistä nousee kirkkaimpina mieleeni. Olin nelivuotias kun pukki jätti eteiseen paketin, joka sisälsi nilkkasukat. Selvästi aikuisten kokoa. Sovussa äidin kanssa annoin ne äidin siskolle. Pettymykseni korvasi pukin jälkikantona tuoma sinipunavärikynä. Ikinä en ollut nähnyt mitään niin kaunista. Vähän raaskin sillä mitään piirtää. Riitti kuin sain sitä katsella ja yöllä pitää tyynyn alla. Tätä ihanuutta kesti vain joulun pyhät. Kynä hävisi,  vaikka pidin sitä kuin silmäterää. Samalla tuvasta hävisivät sotilaat, jotka olivat joulunajan olleet talossa majoitettuna. Vuosikymmenien jälkeen minulle selvisi, että kynä oli annettu minulla vain lainaksi. oikea omistaja tarvitsi sitä kirjoittaessaan omalle perheelleen rintamalta. Ymmärrän miten joululahja voi täyttää tarkoituksensa, vaikka se on laina antajaltaan. Nykyisin muistaessani ensimmäisen joululahjani liikutun siitä, miten hyvin hän, ventovieras sotilas näki lapsen odotuksen ja pettymyksen sekä miten hän ratkaisi tilanteen lapsen parhaaksi. Ja miten vaikeaa hänen on ollut ottaa lähtiessään lapselta hänen kallein, tärkein ja ainoa joululahjansa .
Toinen muistoni joululahjasta osuu kun olin kymmenvuotias. Pääsin yksin junalla Joensuuhun ostamaan suksia. Käytyäni ensin Mikko Kakkosen urheiluliikkeessä päädyin Hallmanin rautakauppaan. Valitsin Pakkanen-merkkiset sukset ja siirryin ostokseni kanssa kassajonoon. Taisi olla ensimmäinen yhteinen kassa Joensuun kaupoissa. Maksu onnistui ja siirryin laskemaan rahojani jäikö niitä vielä muihin ostoksiin. Riitti toki, koska kassa oli vastannut väärin tai ottanut liian pienen hinnan suksistani. Yritin mennä korjaamaan kassalle virhettä, mutta muut jonottajat eivät sitä hyväksyneet. Piti mennä jonon hännille. Lopulta pääsin kassalle ja selitin, että olin saanut liikaa rahaa ja pyrin sitä korjaamaan. Kassa hermostui selostuksestani ja niin myös jonossa takanani oleva. Sekasotku päättyi niin, että kassa otti rahat ja laski uuden hinnan. Nyt lopputulos oli, että suksille tuli ylihintaa. Kokemukseni perusteella en enää uskaltanut mennä asiaa korjaamaan, vaan siirryin itkukurkussa junalle ja kotiin. Olisiko tässä yksi syy, etten nykyäänkään usko auktoriteetteihin.
Jouluja on tullut vietettyä monella tapaa. Aina ajankohdan, perhe- ja rahatilanteen mukaan. Kun muistikuvaan ensimmäisenä tulevat edellä kerrotut tapaukset tuntuu, että joulu on tärkeintä lapsille. Aikuiset näyttävät  ryöstöviljelevän joulua. Sen varjolla kulutetaan, kerätään, kerjätään, lahjoitetaan, lahjotaan ja vedotaan tunteisiin. Eniten joulua näyttävät käyttävän hyväkseen kirkko ja kauppa.
Hyvää Joulua ja onnekasta uutta vuotta lukijoille, riippumatta siitä miten itse kukin juhlansa viettää. Tiedän, että jokainen tapa on oikea, mikä se sitten lieneekään.

Ei kommentteja: