maanantai 11. joulukuuta 2017

Kyllä se tästä...Mielipiteille vapautta
Demareista sanotaan, että heillä on katto korkealla ja seinät levällään. Niin saattaa ollakin kun sisään tullaan, mutta joskus tuntuu kuin sisällä olijoita alkaisi ahdistaa. Tällä tarkoitan kun erilaiset mielipiteet eivät aina päätöksissä löydä toisiaan ja pahimmillaan jäävät kiveksi kenkään. Vaikka pieneksikin. Itseä ei kivi haittaisi, mutta poliittiset vastustajat ja toimittajat jaksavat siitä aina muistuttaa.
Siru sandaaliin tuli 7 vuotta sitten, kun Jutta Urpilainen maahanmuuttopolitiikasta käytti sananpartta; "maassa pitää elää maan tavalla." Jo kohta vouhkattiin Urpilaisen mielistelevän rasismin suuntaan. Alkuperäinen kansan viisaus kuului; "talo elää tavallaan". Tämä  jos mikä pitää viisauden, jota kannattaa kunnioittaa niin naapurisuhteissa kuin maahanmuuttopolitiikassakin. Lisään tähän; "sopu sijaa antaa". Viimeisimmän tutkimuksen mukaan Suomessa on yhtä paljon maahanmuuton kannattajia kuin siihen muulla tavalla suhtautuvia.
Hesari otsikoi "SDP rämpii Helsingissäkin epäonnistumisesta toiseen." Juttu käsitteli Helsingin kaupungin valtuuston päätöstä, jossa paperittomien terveyspalveluita laajentamispäätöstä tehdessä SDP:n valtuutetut jakautuivat kahteen osaan. Toinen puoli kannatti laajentamispäätöstä ja toinen puoli olisi siirtänyt päätöksen tekoa kunnes selvitys laajennuksesta olisi valmistunut virkahenkilöiltä.
Hesarin otsikon kirjoittaja rämpii itse kun muistelee entistä päätöksen tekotapaa, jossa muutama vähäisenkin enemmistön omaava määrää mitä vähemmistön pitää nöyrästi toteuttaa myös äänestyksissä. Sellainen demokratia ei mielestäni ole enää tätä päivää. Yhteistä päätöstä tulee hakea, mutta siihen ei pitäisi ketään pakottaa. Pakko ei ole demokratiaa, eikä yhtä hyvää liene olemassakaan.
Päätöksen teon ongelma Helsingissä kuin muuallakin näyttää olevan, että yritetään yhdellä päätöksellä vaikuttaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu päätettävään asiaan. Kun pitäisi päättää paperittomien terveyspalveluista niin siinä on yksi asia. Päätetään siitä, eikä sillä yritetä ratkaista maahanmuutto ongelmaa. Se ratkaistaan kokonaan muilla päätöksillä. Terveyden menetys on yhtä kallis paperittomalle kuin kantaväestölle. Jättämällä paperittomat huonommille terveyspalveluille, osoitamme kypsymättömyyttämme ihmisyyttä ja tasa-arvoa kohtaan.
Demareiden toiminta Helsingin valtuustossa osoitti, että seinät demareilla ovat levällään ja katto korkealla. Pitää muistaa, että ihmiset maahanmuutossakin ovat menossa sallivampaan suuntaan. Demokraattinen ajattelu kuuntelee kansan mielipiteitä. SDP:n kannatus gallupeissa on nousussa. Nyt tarvitaan malttia. Pidetään kiinni vanhasta soveltuvin osin, mutta annetaan mahdollisuus uusille tuulille.

Ei kommentteja: