perjantai 10. marraskuuta 2017

Äänestäjän ääni ei kuulu



Kokoomus vie ja kepu ei edes vikise
Sotesoppa kiertää valiokunnissa arvioitavana onko siitä kansalle tarjottavaksi. Vain kokoomukselle soppa olisi kelvannut sellaisenaan. Siinä onkin jo syy, miksi keitosta on makusteltava tavallista tarkemmin. Nykyisellä kokoomuksella ovat sellaiset maku- ja pöytätavat, että sille on maksettava ennen kuin suostuu syömään mitään. Onko sopassa maakuntamausteita tarpeeksi, empii kepu, vaikka kehuu keitosta. Sinisillä puoluekokouschili poltti makuaistin ja heille kelpaa mikä vain. Oppositiopuolueilla valiokunnissa riittää arvioitavaa mitä soppaan lisätään ja mitä otetaan pois. Jos järkeä löytyy, niin tuskin millään mausteilla kansalle tarjottavaa keittoa syntyy. Ainakaan kokoomuksen vaatimilla yksityisillä kokeilla. Ennen kuin Björn Wahlroos ehtii perustuslakia muuttaa, nykyinen perustuslakivaliokunta kaataa sopan kuuriin. Toivottavasti.
******
Neljä viidestä Suomessa maksaa mielellään veroa. Tiedän itseni ja muutaman muun sellaiseksi. Minun maksamat verot ovat vähäiset, mutta on kunnia olla hyvässä seurassa. Mielellään miljardiveronsa Suomeen maksavat Supercell ja sen perustajajoukko. Palkkatuloilla heistä oli seitsemän suurituloisinta ja myynti-ja osinkotuloilla neljä  viidestätoista. Nimetkin näillä suurituloisilla veronmaksajilla on, mutta nimiä tärkeämpää ovat heidän tekonsa.
Iloisiksi veronmaksajiksi tuskin voi kutsua Keskon entistä pääjohtajaa, vuorineuvos Matti Halmesmäkeä, 65, Rautaruukin entistä toimitusjohtajaa Sakari Tammista, 64, sekä Nokian Renkaiden entistä toimitusjohtajaa Kim Gran:ia, 63. He viettävät Suomeen  tehdystä työstään 400000-600000 euron vuotuisiatyö- ja lisäeläkkeitään verovapaasti köllötellen Portugalin auringossa. Tämän edun, jos he sen sellaiseksi tuntevat, sallii Suomen ja Portugalin lainsäädäntö. He eivät ole siis rikollisia, mutta monelta vähävaraiselta suomalaiselta veronmaksajalta he tuskin saavat myötätuntoa toimilleen. Olen yksi heistä.
 ********
Tällaisen veroedun, joka "veropakolaisilla", ja kohta sote:en tulevilla  kansainvälisillä terveysjäteillä on, sallii nykyinen kepu. Ihmetellä täytyy miten moiseen "kilpailutukseen" suhtautuu tavallinen keskustalainen äänestäjä. Heillä on lopullinen valta sanoa sotesta mielipiteensä. Vahinko jos ääni kuuluu vasta vaaleissa jolloin vahinkoa on enää vaikea korjata. Orpo, Sipilä ja Berner ovat silloin jo muissa hommissa

Ei kommentteja: