perjantai 27. lokakuuta 2017

Tämmöistäkin tuli mieleenTasa-arvoa myös kielenkäyttöön ja urheiluun
Ylen tuleva uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen sanoi Ylen aamussa, että tasa-arvoinen kielenkäyttö parantaa tasa-arvoa Suomessa. Samalla hän kantoi huolta puheen vapaudesta.
 Hesarissa (11.10) Jouko Jokisen urheilua koskevassa haastattelussa oli otsikko: "Kannustus ei Yle Urheilun tehtävä."
Molemmat, kielenkäyttö ja urheilu, ovat tavallisen lukijan ja television katsojan eniten seuraamia mediapalveluita. Mielestäni molemmissa olisi kuitenkin parantamisen varaa. Tai ainakin tulisi ottaa pariaskelta takaisin päin.
Ensimmäinen toive olisi, että Yle:ssä kiinnitettäisiin huomiota kohtuuttomuuksiin päässeeseen naisen sukupuolielintä kuvaavan v-alkuisen sanan käyttöön. Tasa-arvoa tuskin lisää alatyylin käyttö valtamediassa. Varsinkin panelisteilla näyttää v:een hokema olevan jo pääsyvaatimuksena paneliin. Juontajilla pitäisi olla asemansa puolesta vastuu Suomen kielen oikeasta käytöstä.
Medialla ja erikoisesti Yle:llä on vastuu urheilun näkyvillä pitämisestä viihdyttäjänä ja tiedottajana. Jostain syystä kansalliset urheilumuodot ovat joutumassa entistä pienempää osaan. Esimerkiksi kotimainen huippu jääkiekkokin näyttää häviävän NHL:n suosimiselle mediassa. Ihmetyttää pitääkö NHL:n ammattilaisten jokainen syöttö ja tappelu tilastoida ja  raportoida suomalaisille. Kiinnostaako rapakon takaiset tilastot suomalaisia kuin mitä niitä tuputetaan meille. Helppoa materiaalia ne ovat toimittajille ja halpaa kustantajalle, kun toimittaja istuu toimituksessa eikä lumisateessa ladun varrella.

Ei kommentteja: