perjantai 19. elokuuta 2016

MIELIPIDE  TÄMÄKIN



Syrjäkylän kirot
Kuten lukija tuskin tietää vietän kesäni synnyin kylälläni. Niin olen tehnyt kymmeniä vuosia. Muistan miten oli ennen ja tiedän miten on nyt. Enää ei näytä hyvältä. Mitä sitä itseltään kieltää. Lyhyt muistelu seuraavassa Tohmajärven Järventauksen kylän tilanteesta.
75 vuotta sitten posti toi kirjeet ja lehdet Immosten postilaissuvun toimittamina ukin tupaan. Postiljoonilla oli olalla nahkalaukku, jonka hihnassa oli pilli. Kirjeet ja lehti oli kuivat ja heti luettavissa. Nykyisin taajamiin jaetaan päivälehdet ani varhain. Meille posti tulee iltapäivällä tienvarteen omaan kannelliseen laatikoon. Lauantaina ja sunnuntaina lehti tulee avolaatikkoon ja sadepäivinä läpimärkinä. Korvaukseksi palvelujensa monipuolisesta valikoimasta Posti tarjoaa maksua vastaan nurmikon leikkausta. Odotan jos tarjontaan tulisi kokovartalon hieronta ja kuivat lehdet.
Muistan ajan kun kylällä oli kolme kauppaa ja pankki. Ei ole ollut enää pitkään aikaan. Korvaukseksi näyttää kunnanjohtaja tarjoavan uuden kauppapaikan palveluja Niiralassa. Mitähän siitäkin muuta tulee kuin kuluja. Kauppiaat ovat siitä mukavia, että ne itse päättävät mihin kaupan rakentavat ja milloin siitä lähtevät. Niin tekevät pankitkin. Todisteena tyhjillään oleva entinen Nordean pankkitalo Kemiessä. Pankki muutti Kiteelle ja kuuluu pitävän ovensa tavallisilta asiakkailta lukossa. Jostain aviisista luin, että semmoinenkin pankki on kuin kakkapankki. Sieltä saa avun suolistovaivoihin. Meillä pankki repii rahat ja hermot. Ollaan ajassa siis aikaamme edellä.
Posti, pankit ja kaikki, jotka muutoksia tekevät, sanovat niiden johtuvan digitaalista. Onko digitaali synonyymi sanalle huononnus? Sanovat olevan hallituksessakin oikein digitaaliministeri. Liekö huononnus alan ekspertti? Kemien linkkimastossa kuuluu käyneen kahden operaattorin yhteistyönä miehet korjaamassa yhteyksiä. Ennen yhteyksien parantamissa kännykkäni toimi. Nyt ei toimi enää sisätiloissa. Olen palaamassa pian Ringoaikaan. Ringo toimi ainoastaan sadan metrin päässä ladon nurkalla. Nyt tulee kännykkääni Venäjän maan operaattorien tarjoukset. Ennen tätä viimeistä "parannusta" ei tullut. Mitä tässä valitan. Syrjäkulmat hiljenevät. Ei sille näytä loppua tulevan.
******

Sotesta voisin jotain kirjoittaa. En kuitenkaan kirjoita. Näyttää, että osaavat sotkea asioita ilman mielipidettänikin. Tohmajärven terveyspalveluista muutaman sanan kirjoitan. Nehän ovat olleet kunnan johtamia, Helli-liikelaitoksen hoidossa ja nyt niitä hoitaa Attendo. Kunnan ja Hellin aikaan olin luottamusmiehenä hyvinkin mukana terveysasioiden ja sosiaalipalvelujen järjestämisessä. Hoitoa en juuri ole paljoa tarvinnut.
Kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että käytännön työtä tekevät eivät ole syynä terveys- tai sosiaalipalvelujen moitittavuuteen. He tekevät työnsä hyvin riippumatta siitä onko isäntä kunta, kunnallinen liikelaitos vai yritys. Vaikeudet syntyvät johtoporras  ja luottamushenkilötasolla. Siellä kilpaillaan vallasta, asemasta ja monesti myös rahasta. Se on vaarallinen tapaus, jos  Herra antaa viran  mutta unohtaa antaa tehtävän hoitoon kyvyt. Juuri tähän kaatuivat Keski-Karjalan kuntayhtymät ja Hellit. Tarvittiin siihen toki puoluepoliittista maustetta, joka takasi lopullisen tuhon johtaa sosiaali- terveyspalveluja kuntalaisille.
Tällä lomalla olemme joutuneet käyttämään Tohmajärven lääkäripalveluja niin yleislääkäri kuin hammaslääkäripalvelujen osalta. Molempiin olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Palvelualttius ja ammattitaito ovat olleet korkeata luokkaa. Sen en usko kuitenkaan johtuvan yksin organisaatiosta, joka palveluja tuottaa. Palvelutyytyväisyys syntyy  lääkärin ammattitaidosta, joka on hyvä ja hankittu koulutuksella, mutta lääkäri jos kuka tekee ihmissuhdetyön korkeinta astetta kun huomaa ja hoitaa potilaan tilan kokonaisvaltaisesti. Juuri näin tapahtui ainakin meille Tohmajärvellä. Syntyi käsitys hyvästä lääkäripalvelusta.
******
Puolueilla on vimma vaihtaa puheenjohtajiaan, kun pelkäävät laskevia kannatuslukuja. Yksi puheenjohtaja on ja pysyy, vaikka kannattajat ovat ottaneet hatkat jo aikoja sitten. Semmoinen jytky on Timo Soini. On siinä sivussa kestettävä Tynkkysen tykytys ja Pentti Oinosen oivallukset. Jokohan saataisiin Suomen Veijo Tuunanen puoluekenttään harvennusta?
                                                              Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: