sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Viime viikkostaJuhannustaikaa
Hallitus antoi alkuun ymmärtää, ettei kuntien pakkoliitoksia ole tarkoitus panna täytäntöön. Rääkkylä on kuitenkin pakkoliitetty Kiteeseen. Syystä, sitä ei voi kieltää. Kysyä sopii miksi juuri nyt, ennen tulevaa sotea ja miksi Kiteeseen. Minulle se ei ole selvennyt.
Poliitikot hokevat alvariinsa lähidemokratian tärkeyttä. Miten jokaisen pitäisi saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Eikö kunnan pakkoliitoksessa tulisi kysyä kuntalaisilta kenen naapurikunnan kanssa tahtoo elämäänsä jatkaa? Kun rääkkyläläisiltä ei kysytty ollaan jo valituksen tiellä ja turpakäräjät aluillaan.
Rääkkylän pakkoliitos toteutettiin ministeri Anu Vehviläisen hyvällä myötävaikutuksella. Hiljaisuudella pakkoliitosta ovat hyväksymässä kuulematta kuntalaisia myös maakunnan omat kansanedustajat. Miten on sen lähidemokratian kanssa? Eipä Rääkkylän oma kansanedustaja Kulmalakaan ole juuri puhunut tai pukahtanut pakkoliitoksen suunnasta. Vain Joensuun kaupunginjohtaja Karjalainen on nähnyt hyväksi Rääkkylän liittämisen Kiteeseen. Vaikuttiko hänen aikainen mielenilmaisunsa kansanedustajien hiljaisuuteen asiassa?
*****
Eläkeläinen Paavo Lipponen kävi tervehtimässä Viikko Pohjois-Karjalaa 110-vuotisjuhlan kunniaksi. Lipponen näkyy ja kuuluu missä sitten liikkuukin. Minäkin höristin korviani kuunnellessani hänen onnittelusanoja lehdellemme. Sanooko tuo mitään tästä pakinapalstasta? Ei sanonut. Minä kun tykkään, että juttujani kiitetään tai moititaan. Se on ainoa tapa saada palautetta siitä, että juttujani joku lukee.
Tyydyn Viikko Pohjois-Karjalan saamaan yleiskiitokseen ja puuttuihan Paavo Lipponen lehden yleissisällön lisäksi yhteen yksityiskohtaan. Hän kysyi onko Lisbet paikalla? Ei ollut. Paavo Lipponen kertoi lukevansa Lisbetin pakinat aina ja arvostavansa kirjoituksen sisältöä, joista näkee usein menneen ajan ihmisen kovat kokemukset terveellä tavalla käsiteltynä. Yhdyn Ison-Paavon mielipiteisiin. LIsbet ansaitsee kiitokset kirjoituksistaan.
 Paavo Lipposen puheessa oli toinen kohta, josta olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Gallupit saattavat puhua mitä puhuvat ja vaalien tuloksissakin voi tulla notkahduksia, mutta ammattijärjestöt pysyvät . Se on vankka pohja demareille.
*****
Juhannuksen kunniaksi on lupa tarkkailla elämää ennusteiden kautta.
Valtakunnassa oli tarkoitus keittää kunnon sotesoppa kaikelle kansalle. Kokkeja oli kolme ja raaka-aineita yllin kyllin. Jokainen kokki halusi tarjoilla parasta omalle porukalleen. Siis mitä sopasta? Parasta on siirtyä suoraan jälkiruokaan. Pääkokki otti maakuntamansikkakeittoa. Kakkoskokki mätti lautaselleen ja ylikin kilpailukiisseliä. Kolmas kokki oli harjoittelija tässä keittiössä ja hommat sen mukaiset. Kalliisiin jälkiruokiin meni rahat ja sopasta tuli luusoppa. Mausteeksi riitti omakehu.
*****
Juhannus on kautta aikain ollut ennusteiden aikaa. Juhannuksena kysytään onko puoliso tulossa ja onko sillä entistä perhettä. Vai onko peräti ulkomaalainen. Tulevaisuus ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat ihmisiä olivatpa sitten missä asemassa hyvänsä. Vaikka puolueiden puheenjohtajia.
Kokoomus luottaa vanhaan pihasaunaan ja vastanheittoon sen katolle. Ensimmäisen vastan pantaan oli kiinnitetty lappu jossa luki: Poista työehtosopimusten yleissitovuus. Heitto ei kantanut katolle saakka. Kymmenen seuraavaa vastaa oli nimetty henkilöillä, joista tulisi ministeri mikäli vasta jää kannastaan pystyyn harjalle. Kaikki jäivät hajalleen katolle. Harmi. Yksi kuitenkin tökötti pystyssä harjalla. Siinä luki; Alexsander. Ei käytettävissä.
Keskusta luotti viljapeltoon. Mihinkäs muutenkaan. Paras kuivanmaan uimari, joka souti sotepaattia hallituksessa lähetettiin uimaan halmeeseen tarkoituksella saavuttaa vastakapale, jossa odotti maakuntahallituksen edustajat. Päämäärä jäi saavuttamatta, kun uimari palasi aina lähtöpisteeseensä.
Perussuomalaiset luottivat lähteen tietävyyteen. Timoteus oli lähteellä kyselemässä seuraavan vaalin tulosta ja syntyykö paljonkin seka-avioliittoja. Häntä autetaan ylös lähteestä ja vaihdetaan kuivaa ylle.
Hauskaa Juhannusta!                       Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: