torstai 4. helmikuuta 2016

Paavo ei yllättänyt


Nurkkakuntaisuus kukoistaa

Muistan joskus kuulleeni poliittisen hokeman: "Heill` Hitrel, meill` Kosola." Nyt voisi kuulla: " Heill` Tynkkynen, meill` Väyrynen."

Paavo Väyrynen otti hajurakoa keskustan johtoon. Toimenpide tyydytti ilmeisesti molempia osapuolia. Kun toinen ei pääse mihin pyrkii ja toinen ei ota niin syntyy tilanne, joka kuvastaa hyvin ilmitullutta tilannetta.

Varmistaakseen tapahtumalle riittävän julkisuuden Väyrynen väsäsi viikossa kirjan, jossa toi ilmi mitä mieltä hän on keskustan linjasta ja Juha Sipilästä eritoten.

Julkisuutta tuli, niin kuin aina missä Väyrynen näkyy. Nyt pohditaan mihin hän nyt tähtää ja mitä vaikutusta Paavon irtiotolla on keskustalle ja erityisesti Sipilälle. Paavo Väyrynen on henkilö, joka ei helpolla luovu tavoitteistaan, vaikka ne vaatisivat aikaa ja vaivaa toteutuakseen. Olenko väärässä jos sanon, että keskustalla on nyt yksi huoli lisää. Miten Paavo Väyrynen saadaan pysymään puolueessa.

Sanotaan asioiden olevan niin miltä ne näyttävät. Poliittista osaamattomuutta ja osaamista näin MTV:n aamuohjelmassa Enbuske 360. Paavoa haastatellessaan Enbuske vertasi Väyrystä USA:n presidenttiehdokas Donald Trump:iin ja sanoi Paavo Väyrysen olevan Amerikan vihaaja. Tähän Paavo vain hymähti ja totesi, että tuollaisesta puheesta hän voisi loukkautua. Jatkoon hän totesi arvostavansa demareista Erkki Tuomiojaa. Sillekin toteamukselle voi hakea poliittista merkitystä.

******

Jos olen osannut ilmaista itseäni oikein, niin lukija lienee huomannut, etten pidä nurkkakuntaisuudesta. Minua on viimeiset kaksikymmentä vuotta ärsyttänyt puheiden ja tekojen ero esimerkiksi Keski-Karjalan kuntien välisessä yhteistoiminnassa. Puhutaan jopa kuntaliitoksista, mutta toimitaan juuri päin vastoin.

Valtiovalta on nostanut nyt Rääkkylän tikunnokkaan. Rääkkylän kunta on pakon edessä. Edessä on kuntaliitos. Ongelmana vain on edelleen se vanha nurkkakuntaisuus. Tätä kirjoittaessani on tilanne, ettei Joensuu taho, Kittee tahtoo ja Riäkkylä ei taho kumpookaa.

Joensuun kielteinen kanta minua ihmetyttää. Se on ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joihin Suomessa sanotaan pyrittävän. Kuten vahvoihin kaupunkikeskuksiin, suurempiin kuntiin, Soteen ja  maakuntamalliin. Mikä viime mainittu sitten lieneekään. Kaikkien edellä olevien toteutuessa, niiden pitäisi toimia tästä eteenpäin vuosikymmeniä.

Onko niin, että lyhytaikaisia ratkaisuja tehdään enemmän virkahenkilöiden ajamana kuin perustuen yhteisesti hyväksyttyihin päämääriin pyrittäessä.

******

On tutkittua tietoa, että ihmisen toimintoja ohjaa kaksi pääviettiä. Ne ovat keskenään kilpailevat; hengissä pysymisvietti ja suvun jatkamisvietti. Näiden kahden välillä ihminen tiukan päälle joutuu tekemään valintansa. Jotta ei jouduttaisi elämään liikaa viettien varassa ihmiskunta on kehittänyt menetelmiä,  joilla ohjaillaan ihmisen toimintoja. Jotkut sanovat sitä sivistykseksi.

Se ei ole sivistystä, johon sodat perustuvat. Sodassa ja nimen omaan sotaan lähdettäessä käytetään hyväksi ihmisten hengissä pysymisviettiä. Tapa tai tule tapetuksi. Suvun jatkamisviettiä on ohjattu maltillisimmin sivistyksen kautta vaikuttamalla kulttuuriin, jota ihmisyhteisössä harrastetaan.

Näitä kahta viettiä pidän mielessäni, kun ajattelen pakolaisia ja maahan muuttajia.

******

Osa suomalaisista ja erityisesti media on höyrähtänyt jääkiekko menestyksestä. Kuitenkin kysymys on pelistä, jota harrastaa ja seuraa suhteellisen pieni joukko suomalaisia.  Tosin merkittävä lajien välisessä kilpailussa.

On pakko kysyä, onko tarpeellista antaa verorahoilla kustannetussa TV:ssä tilaa ammattilaisten NHL-tilastoille  maamme oman  harrasteurheilun kustannuksella? Lehdistö kirjoittakoon mitä kirjoittaa. Lehdet joutuvat tekemään päätöksensä jutuistaan suoraan lukijatahdon mukaan.

Saamastaan julkisuudesta "kärsivät" eniten he jääkiekkoammattilaiset, jotka ovat päässeet kiinni suuriin rahoihin. Osalta heistä näyttää olevan vaikea suhtautua todellisuuteen. Siihen, että ovat erinomaisia jääkiekon pelaajia, mutta yhtä hyvään tulokseen jollain muulla osa-alueella ei jääkiekko-oppi anna pätevyyttä. No, naimamarkkinoita lukuun ottamatta.

                                              Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: