sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kuka ihmeen Tietäväinen?

Semmoinen Tietäväinen, jonka ainakin minä rankkaan ehkä merkittävimmäksi tohmajärveläiseksi kulttuurihenkilöksi. Hänet tunnetaan koko Suomessa ja laajalti koko maailmassa.
Tohmajärvellä on tapana hakea heikolle itsetunnolle vahvistusta tunnetuista paikkakunnalla syntyneistä tai eläneistä henkilöistä. Ilmiö on käytössä toki muuallakin, jos sellaisia henkilöitä vain paikkakunnalta löytyy.

Nyt puheena oleva Tietäväinen tunnetaan, ehkä parhaiten Maiju Lassila nimisenä. Samalta mieheltä löytyy "salanimi" rypäs, joka lienee yksi Suomen runsaimmista.

Maiju Lassilan persoonaan ja erityisesti Tulitikkuja lainaamassa romaaniin perustuu Tohmajärven pitäjäjuhlat Potsipäivät. Niitä vieteään tulevana sunnuntaina nyt jo 41:ttä kertaa. Allekirjoittanut on osallistunut Potsipäiville joka vuosi. Ensimmäisillä Potsipäivillä voitimme helsingiläisistä kootulla joukkueella kärrynvetokilpailun, josta lohkesi palkinnoksi elävä imisäpotsi.

Tämän vuotisillä Potsipäivillä olen lupautunut pitämään puheen Maiju Lassilan muistoperkillä perjantaina klo 14,00. Tästä edespäin tämä juttu on buffi tuota tilaisuutta varten. Olisi kiva, jos ihmisiä vaivautuisi paikalle. Ei niinkään minun takia, vaan tekemään kunniaa edesmenneelle merkittävälle tohmnajärveläiselle kulttuurihenkilölle; Maiju Lassilalle.

Algoth Tietäväinen alias Algot Untola alias Maiju Lassila syntyi Tohmajärvellä 28.11.1868, kuoli epäselvissä olosuhteissa Helsingissä 21.5.1918., 49 vuotiaana.
Tavataan Maiju Lassilan muistomerkillä perjantaina klo 14,00.

1 kommentti:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

iliman muuta paekalla jos henki voan pihisöö...