maanantai 9. tammikuuta 2012

Tänään näin

Maanantaista torstaihin vietetään Helsingissä perinteisiä lääkäripäiviä. Päivillä kuullaan kymmeniä alustuksia, jotka avautuvat vain lääkäreille.
Eilen kuitenkin oli yksi alustus, joka ylitti median uutiskynnyksen. Sen esitti HUS:in toiminnanjohtaja Linden. Hän totesi suomalaisen terveydenhoidon katastroofisen tilan. Erityisesti perusterveydenhoidon osalta.
Hänen mukaansa terveyspalveluista jo puolet ovat luisuneet pois julkiselta sektorilta ja ellei tehdä mitään loput luisuvat kolmen viiden vuoden sisään.
******
En tiedä mitä mieltä lääkärit ovat kuulemastaan. Heitä ei näytä kiinnostavan, että terveyshoitoa kuppaavat ylikansalliset sijoitusyhtiöt. Siinä sivussa kun heille maksetaan kaksinkertaista palkkaa perinteisiin virkalääkäreihin verrattuna.
Suomessa kun ollaan kuuluu siihen, että ongelma tiedostetaan, mutta sille ei tehdä mitään. Tollotetaan suu auki ja tumput suorina. Korkeintaan ryhdytään etsimään syyllisiä. Jos sellaiset löytyisivätkin, ei sittenkään tehdä mitään.
******
Muistan ja tiedän sosiaali- ja terveyslautakunta ajaltani, miten sosiaalitädit kadehtivat keikkalääkäreiden palkkoja. Ainut mitä tiedän heiden tässä suhteessa tehneen, oli se, että kohta pyysivät itselleen palkankorotusta.
Mitään ongelmaa he eivät nähneet kansainvälisten sijoitusyhtiöiden tulossa rakennuksineen tuottamaan terveys- ja vanhuspalveluja seutukunnalle. Heidän näkökykynsä riitti kateushorisonttiin asti. Ei näkemään sitä, miten rahat omalta paikkakunnalta katosivat hornan tuuttiin keikkalääkäreiden ja sijoitusyhtiöiden mukana.
*****
Ei virkahenkilöitä voida yksin syyttää. Kyllä kunnalliset luottamushenkilötkin ovat ummistaneet syntyneestä asiasta täysin silmänsä.
Valtion puolelta onkin ryhdytty osoittelemaan kuntien suuntaan. Tuntuu kuitenkin siltä, ettei tavallinen valtuutettu pysty, vaikka haluja olisikin puuttumaan ongelmaan niin, että sillä olisi vaikutusta.
Tarvittaneen valtiovallan ohjausta tilanteen korjaamiseksi. Riittääkö siihen lain muutokset? Tuskin. Laki jo nykyisellään ei edellytä kunnallisten palvelujen alasajoa. Päinvastoin. Jos tahtoa ja rohkeutta riittää palvelut saadaan pyörimään perusterveydenhoidossa omilla paikkakunnilla. Ja samalla rahalla, joka nyt vuodatetaan pörssikeinottelijoiden pussiin.
Pitäisi se mennä pöljemmänkin kalloon, ettei yhtälö ole veronmaksajalle hyvä jossa palvelut huononevat mutta kustannukset vain nousevat ja voiton kuorivat ulkokuntalaiset. Pörssit vai sanotaanko niitäkin jo markkinavoimiksi.
Korjatkaa kirjuutus virhet. Ite en vitsi oma tekstiii lukia.

Ei kommentteja: