torstai 19. syyskuuta 2024

Sitä sun tätä

 

Kamala ja törkeä vastakkain

Päämedioissa käydään keskustelua Donald Trump:in ja Kamala Harris:in TV-väittelystä. Sehän ei ollut haastattelu vaan vapaa muotoinen keskustelu presidenttiehdokkaitten kesken, jota he itse ohjailivat. Ymmärrän, ettei palstanpitäjällä ole vaikutusta ko. asiaan. Mutta voihan oman näkemyksensä ilmaista ilman syvempää ajattelua. Mielestäni Harris ei ollut kamala. Sitä vastoin Trump oli törkeä väittäessään maahanmuuttajien syövän nälkäänsä paikallisten asukkaiden kissoja ja koiria. Epäselväksi jäi mikä oli Trumpin syy tuoda asia julkisuuteen. Maahanmuuttajien nälkä vai paikallisten taloudellinen menetys lemmikkieläimistään? Huolensa kullakin.

Suomessa on omat huolensa. Miten saadaan maa nousemaan Olympialaisissa ja MM-kisoissa Paavo Nurmen ajan tasolle? Vastaus on tavalliselle penkkiurheilijalle selvä. Ei mitenkään. Vain Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori uskoo löytäneensä keinon uuteen mitalisateeseen antamalle parille henkilölle potkut komiteasta. Mitalisadetta odotellessa voidaan aprikoida miten käy Vapaavuorelle itselleen. Ennusteeni on, että liittyy lähtijöiden seuraan.

Minulle sanoi työkaveri 70-luvulla, että sinulle on mennyt jääkiekko päähän. Olin innokas jääkiekon seuraaja ja kirjoitin pakinoita Karjalaiseenkin palstalla "Helsingin hallista". Siihen aikaan pelattiin jääkiekkoa oman seuran ja paikkakunnan puolesta. Nykyisin on toisin. Jääkiekko on kovaa bisnestä ja sen sanelemin ehdoin. Pelaajat saavat työstään kohtuullisen korvauksen, mutta bisneshenkilöt voiton. Jos virhearvioita tehdään, tulee yhteiskunta mukaan maksamaan tappiot. Ajattelen yhteiskunnan tarjoamaa mediajulkisuutta ja kalliita jäähalleja. Minulla ei ole enää jääkiekko päässä. Jos lie koskaan ollutkaan.

Rasismi = rotuajattelu, rotukiihko, rotusyrjintä. Rasisti = rasismin harrastaja tai kannattaja. Näin luin jostain tietokirjasta. Kun asia on tiedostettu kirjassa kysyä voi, onko Suomessa rasismia ja rasisteja. Pääministeri Petteri Orpo julisti taannoin avatuksi rasismin vastaisen kampanjan. Kysymys  nyt onkin, onko kampanja tarpeellinen kun toinen päähallituspuolue PerusSuomalaiset eivät lähteneet puolueena tukemaan sitä? Vastaan kysymykseen kun esitinkin sen. Meneillään on pelleily vakavalla asialla. Törkeäksi sen tekee, kun hallitus itse on näkyvin sotkia selvässä asiassa. Suomessa on rasismia ja rasisteja. Eikö hallituksessa ole peilejä. Sieltä voi katsoa totuutta.

Rasismi elää pelottelusta ja ennakkoluuloista. Pienenä lapsena minua peloteltiin möröillä. Viisivuotisena näin neekeriksi sanotun naisen tivolissa. Ei ollut aito. Kuulin jälkikäteen. Pelkäsin tätä tanssijaa. Koulussa puhuttiin pitkäkalloisista, paksuhuulisista ihmisistä, jotka viidakossa elävät ja syövät ihmisiäkin. Oman pelkonsa saivat aikakaan romanit. Silloin mustalaisiksi kutsutut. Veivät pieniä lapsia mukaansa. Myöhemmin peloteltiin jopa poliisillakin. Oppikoulussa ohjattiin tiettyyn muottiin. Köyhyys, huonot vaatteet, vuotava nenä, liika pituus tai lyhyys olivat puutteita. Oli hyviä, joita itse olimme. Oli myös toisen laisia ihmisiä. He olivat meitä huonompia. Tällaisessa ympäristössä kasvaneesta tulee rasisti. Rasistina ei kuitenkaan tarvitse elää eikä kuolla. Pitää elää silmät auki todellisille asioille. Nähdä mikä on todellista, mikä pelkoa ja ennakkoluuloa. Minulla rasismin tajuaminen ja siitä vapautumiseen vei vuosikymmeniä. On vain erilaisia ihmisiä omissa kulttuureistaan.

torstai 5. syyskuuta 2024

Pekka kuin pekka

Mikä on pekka?

Muistan ajan kun sivistys, tavarat ja ihmiset tulivat junalla Tohmajärvelle ja sieltä edelleen Mötön Kallen linja-autolla Kiteelle. Kalle otti kyytiin ihmisiä niin paljon kuin autoon mahtui. Elettiin pönttökaasuaikaa. Kemien mäelle pääsy asemalta riippui kehittikö puukaasu riittävästi häkää vai haitallista höyryä. Joskus piti matkustajista miehiä pyytää työntämään linjuria jyrkimmässä kinkamassa.  Rahastajakin linjurissa oli. Kerrottiin, että pystyi liikkumaan laukkuineen autossa vasta loppumatkassa. Linjuriauto oli maantien ässä. Yhteispelillä palvelu ja tarpeet palvelivat toisiaan.

 Tämän päivän linjuri on hallitus. Sen pitäisi palvella kansalaisten tarpeita. Kuskin paikalla könöttää pääministeri Orpo. Neuvottomana. Auto ei liiku ja kuski ei pääse paikaltaan poistumaan. Auton voimat eivät riitä Kirkkonummen rinteen nousuun. Jarrua pitää polkea kahdella jalalla, ettei auto lähde hallitsemattomaan peruutukseen. Kokemus pakittamisesta puuttuu.  Ei ihme, että tunninjuna tulee mieleen. Autossa toimii rahastajana ministeri Riikka Purra. Hän vastaa polttoainekuluista ja jakaa kulut matkustajien maksettaviksi. Periaate on jos et maksa, et tule kyytiin. Kyydissä ei ole tällä hetkellä kuin ministeri Anders Adlercreutz mukanaan jonkun säätiön asiapapereita, joita ei ole jättänyt matkatavaroina kuljetettaviksi. Muut ministerit ovat rasisminvastaisessa koulutuksessa.  Tien varressa olisi maahanmuuttajia työntämään autoa, mutta rahastajan mielestä ne eivät sovi työntäjiksi.

Muut mukaan lähtijät ovat jääneet Eduskuntatalon seisakkeelle. Siellä kököttää vähän liian suuressa haalarissaan Antti Lindtman ja Tytti Tuppurainen esiliinaan ja huiviin pukeutuneena valmiina palveluksiin. Vihreiden Sofia Virralla on matkatavarana kimppu uhanalaisia ja Oras Tykkysellä kassillinen raakkuja. Vasemmistoliitosta ei ole pyrkimässä kyytiin kukaan. He ovat lentoasemalla vilkuttamassa jäähyväisiä äänikuningattarelle Li Anderssonille. Onnessaan kylpevä Hjallis Harkimo. No, häntä ei nyt matkustaminen kiinnosta. KankiKaikkonen juoksee hallituksen linjurin perässä. Ottavat kyytiin aina alamäessä.

Kuka puuttuu? Hän on kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah. Eikö hän ole kyydissä? Hänet tunnetaankin kyllä paremmin kävelijänä. Mutta sittenkin. Ei hallituksella ole hätää. Essayah on pekan kanssa takapyörien luona takaamassa, ettei hallitus autoineen kaadu tai peruuta hallitsemattomasti. Mikä on pekka? Ja nimenomaan pienellä kirjoitettuna. Pekka ennen vanhaan kuului jokaisen kuorma- ja linja-auton varustukseen. Pekaksi kutsuttiin puolipyöreää halkoa joka asetettiin auton tapapyörien taakse estämään hallitsematonta peruutusta.  Kristilliset ja RKP omilla pekoillaan takaavat, että hallitus ei pääse mäelle, eikä pääse pakittamaan. Ainoa tehtävä näillä kahdella pienpuolueella on pitää hallitus vallassa. M:O:T.

Jutullani haluan herättää lukijan kysymään missä on demokratia? Onko pääministeri omatahtoisesti luopunut vallastaan ja ryhtynyt vallassa pysyäkseen sylikoiraksi. Onko pääministerin tahto niputtaa ministerien tehtäviä huomioimatta niiden vaatimaa osaamista ja työmäärää?