torstai 22. elokuuta 2024

Palaan lomalta kaikesta huolimatta

 

Hallituksen kelkka tuskin pääsee mäelle

Terveisiä lomalta, katkolta tai tauolta. Pakina pitäisi kyhätä. Muistan hienon ajan, kun maksettiin lomalta paluu rahaa. Monella oli vaikeuksia tulla maalta vanhan äidin ruokapöydästä kaupungin  hälyyn. Jos jätti tulematta jäi lomalta paluu rahat työnantajalle. Nyt kun hallitus, Orpo, Satonen ja Purra ovat ryhtyneet johtamaan työmarkkinoita, ei kohta tarvitse lähteä lomallekaan tai palata kun ei ole työpaikkaakaan. Suhdanteet kuuluvat sanovan niin.

"Annoin pikku sormen, se vei koko käden", lauletaan laulussa. Sanat sopii pääministeri Orpon  ja ministeri Purran välisiin suhteisiin. Orpo kokoaa työryhmiä, komiteoita jos jonkin sorttista porukkaa estämään työsyrjintää, fasismia, rotusortoa, samaan aikaan kun persut vievät maahanmuuttajien etuja pois sen kun kerkiävät. Suomi alkaa kohta olla tilanteessa maineeltaan, ettei tänne haluta tulla töihin, loisimaan tai turistiksi. Orpo on jäänyt hallitusohjelmallaan persujen ja heidän tavoitteiden puristukseen. Sitten on vielä tunnin juna, johon pääministeri näyttää omaehtoisesti hirttäytyvän. Hän sanoi uhmakkaasti televisiossa. Tunnin juna tulee, siitä ei ole kahta sanaa. Kuitenkin tosiasiassa näyttää parhaimmillaankin olevan, että välit Helsinki-Lohja ja Salo-Turku jäävät hamaan tulevaisuuteen resinaraiteeksi.

Rajalaki, käännytyslaki, millä nimellä sitä sitten kutsutaankin, ei ollut kunniaksi poliittisille puolueille. Meikäläistä jäi askarruttamaan miten samoilla perusteilla voi lakia vastustaa ja kannattaa. Väheksyä lain vaikutusta Eurooppalaiseen lain säädäntöön tai korostaa sitä. Se on monelle demareitakin kannattajalle jäänyt jos ei kiveksi kenkään, niin hiertymäksi ehkä. Molempien lain kannattajien tai vastustajien mielipiteet olivat olettamia venäläisten käyttäytymisestä. Ja siitä jos mistä ei suomalainen poliitikko saa selvää. Ei se kuuluisa Erkkikään. Demareiden enemmistön kääntyminen lakia kannattamaan lienee ollut ensisijaisesti pitää huolta puolueesta. Mielestäni päätöksellä ei mitattu demarikannattajien mielipidettä. Enemmän ehkä vanhaa sanontaa; demareilla on katto korkealla ja seinät leveällä.

Vanhana tuunarina, ammattiyhdistysaktiivina ja parhaat päiväni nähneenä. olen huolestunut hallituksen lähtemistä työmarkkina osapuoleksi. Ja vielä Satosen johdolla. Suomessa on aina työt tehty ja sovittu työnantajan ja työntekijän keskeisillä sopimuksilla. Perusteena on ollut, että näillä kahdella osapuolella on siihen paras osaaminen ja halu ratkaista ongelmia sopimuksilla tai lakoillakin. Aina on päästy eteen päin ilman suuria kolhuja. Hallitukset ja ministerit vaihtuu. Työmarkkinat ovat ja pysyvät. Tämä hallituksen valitsema kelkka ei tule menemään mäelle.

Eilen televisiosta näin ja kuulin miten kokoomus huolehtii köyhistä siirtämällä rahaa yksityisiin lääkäripalveluihin. Ja sitä kautta kansainvälisiin sijoitusyhtiöiden käytettäviksi. Kokoomus korostaa huolenpitoaan köyhistä. Persut eivät sitä tee, vaikka saavat merkittävän osan kannatuksestaan köyhältä kansanosalta. Persut tukkii rajoja maahanmuuttajilta. Luulen sen kolahtavan ennen pitkää omaan pilkkaan. Pitää muistaa, että RKP ja KD tukevat tätä hillitöntä menoa.

Ei kommentteja: