perjantai 11. joulukuuta 2020

KOKONAINEN PUOLUE VOI OLLA KUPLA

 

Uskomuksella ei voi johtaa

Korona on tuonut muotiin uuden sanan. Kupla. Pitää elää kuplassaan. Kilpahiihtäjät, jääkiekkoilijat ja palloilijat elävät kuplassaan. Vanhukset elävät kotonaan. Vain nuoret ja terveet elävät ilman turpasuojaa niin kuin ennenkin. Kuplassa eläviä koettelee korona taloudellisesti eritavoilla. Niinhän yhteiskunnassa tapahtuu ilman koronaakin. On köyhiä ja rikkaita. Kysyä sopii osuuko avustus aina oikeaan kohteeseen? Meneekö yhteiskunnan tuki oikeaan kohteeseen kun sanotaan tuettavan matkailua tai tapahtuma-alaa? Matkailu on vapaa-ajan käyttöä. Pitääkö lentämistä tukea, että maakuntakentältä pääsee Helsinkiin tuntia nopeammin kuin muulla kulkuneuvolla. Onko yhteiskunnanvarojen käyttö oikeaan osunutta tukea juuri nyt tapahtuma-alaa, jossa Stadionin käyttö ei onnistu ja jääkiekkoilijain ylisuuret palkat ovat uhattuna. Korona aiheuttaa ihmisille kärsimystä ja taloudellista ahdinkoa. Pahimmillaan se voi viedä hengen. Ihmistä on oikein auttaa hädässään. Harkintaa tarvitaan avun annossa. Meneekö apu oikeaan osoitteeseen vai saako avun joku järjestelmä joka pitää itsestään kovinta ääntä. Mietipä sitä. Ihan ite.

En voi mitään sille, että eduskunnan kyselytunnista on tullut minulle epämiellyttävä tapahtuma. Eduskuntahan on oma kuplansa. Se korostaa sitä omilla käytöstavoillaan ja kasvosuojien käytöllä. Yhtä jukuripäätä lukuun ottamatta. Mököttää kun erottivat ryhmästä. Kyselytunti on tarkoitettu ikkunaksi  tavallisille ihmisille, josta voi nähdä mitä kansanedustajat kulloinkin touhuavat. Eritoten mitä puhuvat. Nämä puheet ovat tehneet minulle kyselytunnin epämiellyttäväksi seurata. On sanonta, että yksi hupsu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata. Eduskunnassa nyt kymmenet hup.. kysyvät paperista lukien saman kysymyksen joka alkaa tai loppuu sanaan maahanmuuttajat. Jos kysyjät ja heitä äänestäneet näkevät maahanmuuton vastustamisen ainoaksi ratkaisuksi kaikkiin ongelmiin Suomessa niin siitä vaan. Kiirettä pitää maahanmuuton vastustaminen kun se on ollut jo viisi vuotta vähenevä luonnonvara. Eikä sen kustannusten leikkaaminen kelpaa kohta edes varjobudjettiin omaksi pykäläkseen. Jätän tähän nimeämättä mistä puolueesta puhun. Mietipä sitä. Ihan ite.

Olipa koronaa tai ei, kysymys on vallasta. Kirkko pitää yllä valtaansa uskolla. Diktaattorit väkivallalla ja pelolla. Jotkut uskovat kokemukseen. Toiset ennustuksiin tai tieteeseen. Olipa kysymys kodista tai valtakunnasta, valta ohjaa kaikkea toimintaa. Demokratiassakin. Ehkä jalostuvimmassa muodossaan. Ainakin siihen saakka, kunnes parempi systeemi kehitetään. Uskon valta näyttää vähenevän. Se näkyy kirkon aseman heikkenemisenä. Uskon tilalle on tullut uskomus. Se näyttää voimaansa. Populistiset puolueet syöttävät paksua potaskaa, joka uppoaa kansaan kuin kuuma puukko voihin. Uskomus tarvitsee messiaansa. Amerikassa siihen sopi entinen presidentti Trump. Euroopassa riittää vähempikin, kunhan röyhkeyttä riittää. Mistä näitä Trumpeja ja tyhjän lupaajia syntyy? Eikö tavallinen kansalainen usko omaan ajatteluunsa, ettei tyhjästä voi nyhjästä. Kunnallisvaalit pukkaavat päälle. Ihmisten on hyvä muistaa se oma kupla. Koti ja lähi ympäristö. Kuntavaaleilla pitää valita henkilö valtuustoon, jolla on parhaat edellytykset vaikuttaa yhteisten asioiden hoitoon. Ei uskomusjohtajaa. Parempi on luottaa kokemukseen, tietämykseen kuin uskoa tuulen tupien lupaajiin.

Ei kommentteja: