perjantai 9. marraskuuta 2018

Ei insinööristä talikonvarteen


Vallankumouskin on kansanvaltaa
Marko Junkkari oli tehnyt Helsingin Sanomien kuukausiliitteeseen pääministeri Juha Sipilästä yhdeksän sivuisen jutun. Siinä lennettiin Sipilän omistamalla lentokoneella, tehtiin kolmiulotteisella löylykauha, sipaistiin sijoituksia ja siinäpä jutun sisältö, ellei oteta huomioon keskustelua lennonjohdon kanssa. Lento Oulusta Tampereelle tehtiin kolmessa kilometrissä merta seuraillen, joten sekin tehtiin suuremmin maaseudun rauhaa rikkomatta.
Juttua lukiessa tuli mieleen seuraavat eduskuntavaalit. Ketä äänestät, miksi ja missä? Mitkä ovat ne ansiot, joilla Juha Sipilä on saanut maaseudulla asujat äänestämään osakekaupoilla vaurastunutta insinööriä. Minä en ainakaan näe Sipilässä alkiolaisuutta tai niiden asioiden osaamista, joilla maaseudun asukkaiden elinoloja erityisesti helpotettaisiin. Keskustalle tärkeää aluepolitiikka sanaa en ole hänen suustaan kuullut. Ryhtyessään kamppailemaan ammattijärjestöjä vastaan Sipilä kapinetteineen korosti demokratiaa ja vaalien antamaa valtaa hallitukselle ja eduskunnalle säätää lakeja. Monet hänen tukijoistaan korostivat sitä kansanvallaksi. Ja sitähän se todella onkin. Kansanvalta ei ole kuitenkaan sellaista, että vallan saanut saa sitä käyttää valtaa omien mieltymyksiensä mukaan ja osaa jopa vallan antajia vastaan. Tämä Sipilältä on unohtunut. Jos hallitus ja eduskunta kansalaisten mielestä käyttää väärin saamaansa valtaa kansalaiset nousevat vastarintaan. Yksi vastarinnan muoto ovat poliittiset lakot. Ne ovat sallittuja järjestäytyneessä yhteiskunnassa. Hallitsemattomassa tilanteessa voi syntyä jopa vallankumous joka lienee sekin kansanvallan äärimuoto. Mielestäni pahin demokratian loukkaus Sipilältä tuli, kun hän otti tuekseen persuista eronneet vallanhaluiset, nyttemmin siniset, jatkamaan hallituksessa.
Valta ja elinvoima valuu etelään. Vapaassa yhteiskunnassa sitä on vaikea valtiovallan muuksi ohjata. Osa muutoksesta johtuu ulkomaankaupasta ja maantieteellisen aseman vaikutuksesta siihen. Työpaikat syntyvät etelään. Kansalaiset muuttavat asuinpaikkaansa mieltymyksiensä mukaan. Eduskuntalaitos yrittää tasoittaa vallan jakoa jakamalla Suomen äänestysalueisiin ja jyvittämällä kansanedustajapaikkojen lukumäärän asukkaiden määrällä. Tästä syystä Savo-Karjalasta vähenee yksi kansanedustaja Uudenmaan hyväksi. Sitä en tiedä miksi ehdokas saa valita vaalipiirinsä riippumatta asuinpaikastaan.
Poliittisten puolueiden pitäisi reagoida nykytilanteeseen muuttamalla toimintatapojaan nykyaikaa vastaaviksi. Painotetaanko jäsenkirjan merkitystä, kyläosastoja ja tupailtoja toiminnassa vai etsitäänkö jotain uutta nykyaikaan paremmin sopivaa.

Ei kommentteja: