tiistai 28. elokuuta 2018

Tämän jutun olen kirjoittanut Karjalaiseen 23.10.2013.


Ei uutta pyörää tarvitse keksiä

Kuntarakenne- ja soteuudistus on järjestettävissä vanhoihin raameihin. Peruselementit ovat olemassa niin kunnissa kuin maakunnassakin. Tuntuu ihmeelliseltä miksi vanhat raamit eivät kelpaa uudenlaiseen käyttöön.
Yritetään keksiä uutta pyörää, joka ei olisi perustuslain kanssa ristiriidassa. Kun se ei tahdo onnistua, ryhdytään muuttamaan perustulakia pyörälle sopivaksi. Onko se viisasta?
Perusterveyden- ja erikoissairaanhoidon järjestäminen ja vastuu on yhdistettävä esim. Pohjois-Karjalassa yhdelle riittävän suurelle yksikölle. Vain siten järjestelmä saadaan toimimaan johdonmukaisesti ja taloudellisesti.
Tällainen yksikkö on keskussairaala. Hallintomalliksi käy kuntayhtymä. Se täyttää perustuslain ja kuntalaisten demokraattisen vaikutuksen toimintaan.
Perusterveydenhuolto hoidettaisiin nykyisten kuntien terveyskeskuksissa tarvittavassa laadussa ja laajuudessa keskussairaalasta käsin. Hoitokatkohaitat ja lääkärien saatavuusongelmat terveyskeskuksissa poistuisivat.
Vastuukuntamalliin pakottamiseen en näe perusteita. Päin vastoin. ”Isäntäkunta” toiminnasta ei ainakaan Keski-Karjalassa jäänyt kuin savuavat rauniot ja loputon sotku kustannuksista.
Puhdas vastuukunta ei tule onnistumaan ja se on kuntalaisten itsemääräämis- ja demokratiavaateen kannalta vajaavaltainen. Eikä malli sopine yhteen perustuslainkaan kanssa.
Jos sote-uudistus esim. esittämälläni tavalla saataisiin järjestettyä, on syytä uskoa, että kuntarakenneuudistus saisi ilmaa siipiensä alle. Kuntalaiset huomaisivat, ettei byrokradian pyörittämiselle enää läydy perusteita ja kuntaliitoksiin avautuisivat ovet.
Suomalainen on aina vieroksunut turhaa työtä. Kuntien lukuisuus teettää päällekkäisenä turhaa työtä. Sitä tuskin kukaan enää kieltää. No, he ehkä, jotka puhuvat lähidemokratian menettämisestä. Se on mennyt jo aikoja sitten. Mihin? Ilmeiseti virkamiehille ja politiikoille.

                                                                  Veijo Tuunanen
                                                                   Tohmajärvi

Ei kommentteja: