torstai 1. helmikuuta 2018

Vaaleilla monta tarkoitustaMotiivin etsintää
Kirjoitan tätä matkasta johtuen varsinaisen vaalipäivän aattona. En pysty siksi "pekuloimaan"  vaalitulosta. Sanan selittäjiä riittää tähän ilman minuakin. Muutaman sanan vaalitilanteesta, mitä ihmisiltä olen kuullut, voi tähän laittaa. Myötäileväthän toki monet niistä omianikin.
Joku sanoo, että turhat vaalit. Demokratiassa ei kuitenkaan ole koskaan turhia vaaleja. Kekkosen aikaan yksi kausi kokeiltiin  eikä jälkikäteen, ehkä Kekkosta lukuun ottamatta, kukaan ollut tyytyväinen toteutukseen.
Istuvan presidentti Sauli Niinistön haastaminen todelliseen kilpailuun harva uskoi. Eivät ainakaan presidenttiehdokkaat. Olivathan monet heistä kokeneita politiikkoja ja tolkun ihmisiä ainakin. Useimmalla täytyi siis olla joku muu motiivi lähteä ehdokkaaksi.  Monen kohdalla motiivi oli havaittavissa enemmän ja toisten kohdalla vähemmän. Pakolla ei heitä ole ehdokkaaksi saatu.
Matti Vanhasen kohdalla motiivi saattoi olla torpata Paavo Väyrynen jo hyvissä ajoin sivuraiteelle. Idean juuret lienevät Sipilän työkalupakista. Vaalit näyttävät tuloksen.
Tuula Haatainen uskollisena aatteelleen lähti ehdolle pitämään esillä SDP:n asiaa. Se näkyi hyvin hänen puheissaan ja lopputulos nähtäneen tulevissa eduskuntavaaleissa.
Pekka Haavistosta on vihreille tullut kesto ehdokas. Kolmannen kerran ehkä jo haitta. Äänet ilman kampanjaakin olisivat vihreille olleet samat kuin nyt tulevat.
Laura Huhtasaarella motiiveja ehdokkaaksi lähtöön lienee useitakin. Tärkeimpänä hankkia näkyvyyttä persuille ja harmia sinisille. Laura Huhtasaarella on pyrkyä omaan esillä oloon henkilökohtaisista tavoitteista lähtien.
Paavo Väyrysen kohdalta on helppo löytää hänen mukaan lähtö motiivi. Suomessa ei voida pitää mitään vaaleja ilman häntä. Jos häntä ei ehdokkaaksi pyydetä hän osaa  sen tehdä itse. Äänestäjiä näyttää riittävän vaaleista toisiin.
Merja Kyllösen ja Nils Torvaldin puolueensa varmaan asettivat ehdokkaiksi selväsanaisina mielipiteensä pitävinä ehdokkaina, joita pikkunäppärät haastattelijat eivät säikäytä.
Tähän väliin laitan oman vaalitulosennusteeni. Voittaja on kuka saa eniten ääniä, mutta merkityksellistä on voittaako Paavo Väyrynen Matti Vanhasen. Jos voittaa tietää se ongelmia hallitukselle ja kepulle. Eniten harmia tulee pääministeri Juha Sipilälle, joka itse sitoi tulevaisuutensa Matti Vanhasen vaalimenestykseen.
Viime viikon merkillisin juttu oli kun kirkko ilmoitti ettei jaksa itse laskea kolehtirahoja ja pankit pyytävät laskennasta liikaa. Kolehtia kilahti 2016  "papin säkkiin" 19,4 milj.euroa.
Työttömyysturvan aktiivimalli näyttää hallitukselle toisenlaiselta kuin ammattijärjestöille ja varsinkin työttömille. Hallitus katsoo tekelettään varmaankin peilin kautta. Vain ammattijärjestöjä hallitus kuulee jos ketä kuulee.
Suomessa leipäjonot ovat häpeäksi hallitukselle, politiikoille ja presidentille. Oli hän kuka hyvänsä.

Ei kommentteja: