torstai 15. syyskuuta 2016

Tarkastusvirasto vastaan ministeri?Pyrstötähdetkin sammuu aikanaan
Kohtuus kaikessa pullo päivässä, sanottiin ennen poikaporukassa kun haluttiin olla rehvakkaita. Sanontaan sisältyy viisaus, kun jätetään pullo esimerkki pois.
Tänä päivänä kohkataan jääkiekosta. Ei siinä mitään pahaa ole, jos tärkeämpää kiinnostuksen kohdetta ei itselleen löydä. Kysymys on kuitenkin vain ammattimaisesta viihteestä. Ei sen kummemmasta. Olen itsekin kohkannut aikoinaan jääkiekon kanssa ja sen puolesta.
World Cup  ja siihen liittyvät asiat näyttävät olevan miljoonalle suomalaiselle tärkeitä asioita. Mikäli TV katselu lukuja on uskominen. NHL ja nyt myös sen pelaajayhdistys näyttävät menevän yli kohtuuden. NHL:llä näyttää olevan omat "tooppinki" säännöt ja pelaajayhdistys huolehtii pelaajien hotellien tasosta vessapapereita myöten.
 TV tarjoaa nykyään myös naku- ja verbaaliviihdettä. Esimerkkinä näihin viihdelajeihin sopii hyvin Posse ja ns. Stand upp viihdyttäjät. Naku viihteessä ollaan pallit paljaana ja verbaali taiteessa käytetään v-alkuista sanaa yli kohtuuden. Kumpikaan ei naurata. Hyvä, että kummeleita ja pulttiboiseja uusitaan.
*****
Kunnallisvaaleihin puolueet etsivät ehdokkaita. Olisi hienoa jos voisi kirjoittaa, että valitsevat ehdokkaita. Joskus sotien jälkeen on ehkä valittukin, mutta tänä päivänä saattaa olla vaikeuksia saada listoja täyteen. Syyksi tilanteeseen sanoisin, että ihmisillä ovat hyvät oltavat ja laiskuus. Ei tiedosteta, että hyvää oloakin pitää puolustaa. Tai saatetaan pelätä kasvojen menettämistä jos ei tulekaan valituksi.
Jos poliittiset puolueet toimisivat oikein, niin vaikeuksia ehdokkaiden löytämiseen tuskin olisi. Vaalien väli on käytettävä tehokkaasti. Ihmisille on järjestettävä toimintaa, harrastusta ja tiedotusta ryhmän toiminnasta. Juuri tämä sitouttaa ehdokkaan puolueeseen, mutta antaa kuvan myös ehdokkaasta. Vasta toissijainen asia on tarjota ihmiselle jäsenkirjaa. Hän pyytää sitä, jos toiminta on kohdallaan. Poliittinen puolue on myös yhdistys. Tavalliselle ihmiselle saattaa olla tuntemattomat yhdistyksen toimintatavat ja yhdistyslain säädökset. Näihin tutustuminen pitää tapahtua vaaliväleillä.
Ei ole hyvä, että vain vaalien alla kysellään ihmisiltä tuletko ehdokkaaksi tuntematta ehdokasta paremmin. Yleensä näyttää riittävän, jos ehdokkaaksi pyydetty hoitaa jotain näkyvää tehtävää tai tointa. Jos ehdokas tulee valituksi, niin katsotaan sitten miten hän toimii. Jos ei tule valituksi, huonointa mitä tässä voi tapahtua, on hylätä ehdokas kärsimään "tappiota" yksin. On näet niin, ettei valitsematta jäänyt ole tehnyt mitään sellaista, joka olisi syy valitsematta jäämiseen. Äänestäjät syystä tai toisesta eivät vain ole antaneet riittävästi ääniä. Sanoisinko ymmärtämättömyyttään. Demokratia toimii niin.
*****
Poliittiselle tähtitaivaalle syntyy silloin tällöin uusia tähtiä. Hallitustason pyrstötähdiksi saakka saattavat jotkut yltää. Mistä näitä tulee, sitä ei kukaan tunnu tietävän. Eikä tunnustavan sen jälkeen kun tähden pyrstö alkaa menettää kirkkauttaan.
Tällaiseksi tähdeksi näyttää jäävän ministeri Anne Berner. Hän valitsi tarjolla olevasta kahdesta puolueesta keskustasta ja kokoomuksesta keskustan. Kohta hänet kutsuttiin jäseneksi hallitukseen. Hän näytti tehokkuutensa ja kohta alkoivat radat mennä rullalle, postiljoonit siirtyivät pihan hoitoon ja liikelaitoksia on syntymässä alalle kuin alalle. Aika-ajoin pääministeri Sipilä ilmaisi hallituksen jäsenille, että he nauttivat 100 %:sti pääministerin luottamusta. Mutta miten nyt käy Anne Bernerin luottamuksen Finavia-sotkun jälkeen? Onko luottamus pudonnut jo puoleen vai vain kolmeen varttiin. Entä miten on ihmisten luottamukselle käynyt puolueelle ministerien kompuroinnissa?
******
Media nostaa, pitää yllä tai painaa milloin mitäkin asiaa tai ihmistä. Usein on kysymys vain tavallisesta "pekuloinnista" paremman puutteessa. Puhtaaksi pekuloinniksi sanoisin keskustelun Antti Rinteen asemasta demareiden puheenjohtajana. Onneksi demarit eivät ole lähteneet mukaan median juoksutettavaksi. On ymmärretty ja kunnioitettu omia päätöksiä. On ymmärretty antaa puheenjohtajalle työrauha hoitaa omaa tehtäväänsä. Kun puheenjohtajan vaihtoaika tulee, niin se hoidetaan normaaliin aikaan ja tapaan.
Muutoksiin henkilöasioissa ovat yleensä normaalit syyt. On toiminta-ajat, työn tuloksellisuus. Rinteen kohdalla vaihtoon ei näytä olevan kumpaakaan syytä. Toiminta-aikaa on puoluekokoukseen asti ja puolueen kannatusluvut ovat korkealla tasolla. Puheet Rinteen huonosta julkisuuskuvasta ovat mielestäni loukkaavia. Pieni takeltelu puheessa silloin tällöin on inhimillistä. Jos ihmisen arvostelu menee tuolle tasolle, joutuu puolet kansanedustajista vaihtoon. Vikaa, vikaa löytyy jo nilkuttavasta kävelystä.
                                                    Veijo Tuunanen   

3 kommenttia:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

bernerin tilanne on mielenkiintoinen: sipilä voi tukea rauhassa ministeriään ilman että enempiää pelkoja tulevasta on. molemmat tietävät tarkalleen, että ministerivastuulausekkeen mukaan kaikki ministerien tekemiset punnitaan viimekädessä perustuslakivaliokunnassa, sanoivat muut instanssit sitä taikka tätä. ts. ei hätää keskustalla, kuten ei muillakaan valtapuolueilla ;)

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Perustuslakivaliokuntakaan ei voi antaa kuin oman "luottamuksensa. Tässä on kuitenkin kysymys siitä, antavatko äänestäjät enää luottamusta ministerille tai ministerin puolueelle. Koko poliittinen toimintahan perustuu äänestäjien antamaan luottamukseen ennen munimista ja munimisen jälkeen.

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

no kah, bernerihän on sanonut palaavansa bisnekseen joka tapauksessa tämän vaalikauden jälkeen. äänestäjät saavat äänestää vallilaa ;) kyllä lainsäätäjät kaikista suurpuolueista ovat aikanaan osanneet betonoida järjestelmän niin ettei kukaan joudu vastuuseen mistään. etenkin jääviys, josta nyt on myös puhe, on täysin henkilön omassa harkinnassa. älytöntä kansalaisen kannalta katsottuna, mutta virkamiesten ja poliitikkojen kannalta elinehto.