keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Onko annettava Tohmajärven kuihtua?

Kysymys on aiheellinen, kun katsoo mikä meno, mikä meininki kunnassa vallitsee ja hallitsee. Kohta viisi vuotta on eletty alamaisena yhdelle henkilölle ja hänen ajatuksilleen. Pieleen on menty koko ajan. Kuntalaiset ovat sen huomanneet ja tulevat huomaamaan entistä katkerammin.
Kuntalaisilla ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuutta vaikuttaa, jotta kunnan kelkka saataisiin kääntymään suuntaan, jossa myös veronmaksajan tarpeet tulisivat paremmin huomioiduksi. Suunta muuttuu vain vaaleissa. Näin se on.
*******
On se ihme, että rääkkyläläiset ovat oppivaisempia. Tohmajärvi on entinen mahti pitäjä. Ja on puolta suurempi edelleen asukkailtaan kuin Rääkkylä. Rääkkylässä nähtiin, ettei heidän euroillaan saada Helliä kylläiseksi ja palveluja kuntalaisille. He tekivät sen minkä jo maatiaisjärki sanoi. On hypättävä hukkuvasta laivasta. Ja ainakin nyt heidän terveyspalvelut pelaa.
*******
Sanotaan tyhmyyden tarttuvan. Nyt näyttää, että viisauskin. Kesälahti on huomannut, että tarttis tehrä jotain. Ja valtuutetut tekivät. He avasivat kuntaliitosneuvottelut naapureidensa kanssa.
Omiin palvelujen järjestämisiin heillä ei enää Hellin tekemien järjestelyjen jälkeen ollut enää mahdollisuuksia.
Näyttää Savonlinnan olevan toinen neuvottelusuunta. Toinen on Kitee. Viime mainittu taitaa olla mukana vain nimellisesti. Tosiasia lienee se, että henkilökemia on syönyt vuosien varsilla luottamushenkilöiden luottamuksen nollaan. Neuvotteluja on vaikea käydä jos neuvottelijoilla on sormet ristissä selän takana.
On se harmi, että nyt pitää kadehtia vielä Kesälahteakin. Rääkkylän lisäksi.
******
Tohmajärven kunnanjohtaja rakentaa uutta hallintohimmeliä. Jos se onnistuu, ja se riippuu valtuutetuista, voi sanoa hyvästit Tohmajärven terveyskeskuksen lääkäripalveluille. Ja siinä sivussa myös juuri saneeratulle vuodeosastolle.
On mielenkiintoista nähdä mitä kuntalaiset sitten sanovat.
Kun olen "povannut" keskustapuolueen "mahti henkilöille" lääkäripalvelujen lähtöä, he ovat sen jyrkästi kieltäneet.
Tohmajärven terveyskeskuksen olemassa riippuu enää siitä, ottaako kunta sosiaali- ja terveyspalvelut kunnan omaan hoitoon. Näin se vain on.
******
Rääkkylästä sain palautetta, ettei ole hyvä käyttää sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinnosta sanaa hallintohimmeli. Sanoivat, että se on himmeli sanan halventamista.
Niin saattaa olla. Mutta kun ilmausta, ei voi oikeastaan sanoa siksi miksi sitä pitäisi kutsua. Että Hellin hallinto on hanurista.
Se ei tarkoita ihmisiä, jotka joutuvat tällaisessa hanurissa tekemään työnsä. Ei heitä. He ovat hanuriin syyttömiä. Kyllä hanurin ovat rakentaneet viisaat konsultit ja siunanneet kuntien johtajat. Ei sekään ole ihme. Heiltä hävisi pääosa töistä. 70 % kuntien rahoista kulkee Hellihanurin kautta ilman, ettei kunnanjohtajan tarvitsee niistä päätään vaivata. Näin se vain on. Mutta olkoon. Taidan heittää kirveen kaivoon, ja odottaa kunnes kaivo kuivuu.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Älä hyvä mies heitä vielä kirvestä kaivoon. Kun olen lukenut näitä kirjoituksiasi niin on tullut tunne että siellä Tohmajärvellä(kin) olisi sille kirveelle töitä:))