tiistai 27. syyskuuta 2011

Onko henkilöistä kiinni


Tämän päivän sanomalehti Karjalainen oli omistanut muutaman sivunsa Keski-Karjalan asioihin. Karjalainen näyttää käyttävän halusti sanaa Keski-Karjala Pohjois-Karjalan sijasta. Miksiköhän?

Kiteen kaupunki nettisivujensa ensimmäisellä sivulla ilmoittaa olevansa Kiteen kaupunki Pohjois-Karjalassa. Juuri kun olen oppinut käyttämään Keski-Karjalaa jutuissani pitänee se muuttaa takaisin Pohjois-Karjalaksi, jos kerran Kitee itsekin tekee niin.






Kyseisessä numerossa haastatellaan rääkkyläläisiä sosiaali- ja terveyspalvelujensa nykytilasta. Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä yksityisen Attendo medonen palveluksiin. Vertailu on suoritettu Hellin palveluihin.

Haastateltavat korostavat palvelujen tuottamisen onnistumista lääkäri Tapio Hämäläisen osuudella. Tuntien hänen ajatusmaailmaansa, sikäli kuin mitä julkisuudesta olen osannut päätellä, ei hän voi olla yksinomaan yksityisten sosiaalipalvelujen kannattaja. Pikemminkin päin vastoin. Taustalla olen näkevinäni hänen vastuunsa lääkärinä kuntalaisille.

Niin se näyttää olevan, että organisaatiot eivät toimi sellaisinaan. Niissä olevat ihmiset tekevät niistä toimimattomia tai toimivia. Tapio Hämäläinen on saanut tuekseen Rääkkylässä kunnan johdon ja kuntalaiset. Ei ihme jos tulosta syntyy.

Jotain samanlaista odotan Kiteeltä, Kesälahdelta ja Tohmajärveltä. Nämä ovat jääneet kiinni Helli-liikelaitoksen himmeliin.

Ja mikä kummallisinta, nyt ollaan paikkaamassa epäonnistunutta Helliä vielä enemmän byrokraattisempaan suuntaan. Mitään uutta suuntaa parempaan ei ole näkyvissä. Samat virkamiehet ja samat luottamushenkilöt. Mitä uutta he voisivatkaan tuottaa pelkäämättä kasvojensa menetystä.




+

Kitee näyttää olevan taloudellisessa kurimuksessa eniten Helli-kunnista. Tuntuukin pelottavalta, jos tohmajärveläisten terveys- ja vanhuspalvelut annettaisiin Kiteen kaupungin hoidettavaksi, niin kuin Tohmajärven kunnan virkamiesjohto näyttää tekevän.

Mikä siinä niin pelottavaa on? Se, että Kteen kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelmassa lukee, että esim. päiväaikainen lääkäripäivystys Tohmajärven terveyskeskuksessa lopetettaisiin.

Suunnitelman taustalla pitää olla jotain muuta kuin tohmajärveläisten kuntalaisten paras. Epäilys on tarpeen esittää kun sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämistä Kiteen hoidettavaksi vetää Tohmajärven itsenäisen kunnan kunnanjohtaja Olli Riikonen

Ei kommentteja: