keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Helli-vene vuotaa

Onko tässä enää mitään järkeä. Kiteen kaupunginhallitus teki (teetti) 100-sivuisen selvityksen Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Helli-liikelaitoksen toiminnasta ja taloudesta vuodelta 2010.

Henkilökohtaisena mielipiteenäni voin sanoa, että selvitys on laaja ja hyvä. Siinä selvitetään mihin rahat ovat menneet. Helli itse ei siihen pystynyt. Onko rahalla saatu riittävät ja oikeisiin kohteisiin osoitetut palvelut, sitä ei selvitys ymmärrettävistä syistä pystynyt sanomaan.

Selvitys osoitti , että näin ei voi jatkua. Yhtälö, jossa palvelut vähenevät ja huononevat, mutta kustannukset nousevat, on kestämätön kunnille, joiden talous on muutenkin kuralla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa olivat selvitystä kuuntelemassa Kiteen ja Tohmajärven kunnanhallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat. Selvityksen antoi Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen. Kunnanjohtajat Olli Riikonen ja Jorma Turunen eivät olleet paikalla.

Selvityksen jälkeen käydyn keskustelun lopussa Eeva-Liisa Auvinen totesi, että muutos on aloitettava ja mieluimmin heti. Sitä kyseltiin erikoisesti paikalla olleilta johtavilta luottamushenkilöiltä. Mitään vastausta tai mielipidettä muutoksen suunnasta he eivät antaneet.

Lautakunnan esittelijä Helena Majoinen oli selvityksen lopuksi tehnyt päätösehdotuksen, joka nojaili Eeva-Liisa Auvisen esitykseen, että kuntien tulisi maksaa Hellin ylitykset. (Tohmajärven 1,2 milj.euroa) Allekirjoittaneen mielestä, jonka toin esiin, ei esityksen teko kuulu lautakunnan tehtäviin. Toisekseen, jos ylitys maksetaan nyt Hellille se on Yhteistoimintasopimuksen 5. kohdan vastainen. Laskut on maksettava, mutta oikea tapa on maksaa ne Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti liikelaitoksen +/- tilille tilikaisittain. Maksut tasataan sitten toimintakausittain, joka on valtuustokauden pituinen. On mielenkiintoista nähdä, miten luottamushenkilöt suhtautuvat maksuihin.

Koko järjestelmä osoittaa, ettei mikään enää toimi Hellissä eikä jäljelle jääneissä Helli-kunnissa. Kuka ottaa ohjat käsiin? Nyt ne ovat kuskeilta häveissä.

Tähän loppuun kannattaa onnitella rääkkyläläisiä. Pääsitte tästä sotkusta pääasiaan, eli palvelujen tuottamiseen kuntalaisille.

Rääkkylän edustajat eivät olleet enää mukana lautakunnan kokouksessa. Tästä syystä lautakunta ehätti esittämään oman johtosääntönsä muuttamista. Nyt lautakunta, kunhan Tohmajärvi uuden johtosäännön hyväksyy, on 9-jäseninen.

On oikea toteamus, että ollaan Hellin kanssa samassa veneessä. Siihen on syytä lisätä veneen vuotavan ja olevan uppoamispisteessä.

Ei kommentteja: