perjantai 7. tammikuuta 2011

Johtajarotaatio pyörii vauhdilla Kiteellä

Julkisuuteen tulleen tiedon mukaan Kiteen kaupunginhallitus on valitsemassa tulevan maanantain kokouksessaan helmikuun puolestavälistä puoleksi vuodeksi kaupunginjohtajan tehtäviä hoitamaan kiteeläisen tilintarkastaja Eeva-Liisa Auvisen.
No, hyvä. Tilintarkastaja sanonee muille, että menot eivät saa olla tuloja suurempia. Ei kaupungissa eikä Hellissä.
Eeva-Liisa Auvinen haki muistaakseni Tohmajärven kunnanjohtajan virkaa silloin kun valituksi tuli Olli Riikonen. Mikä mahtaisi olla Tohmajärven veroäyri nyt, jos Auvinen olisi valittu kunnanjohtajaksi. Tuskin ainakaan korkeampi.
Vaikka tuleva valinta on kiteeläisten ikioma, tuntuu jotensakin siltä, että nyt otettiin ensimmäinen askel Keski-Karjalan kohdalta oikeaan suuntaan. Täällä on eletty ja mellastettu puoluepoliittisen hurmion vallassa. Talousasiat ovat siinä jääneet sivuseikaksi. Olisi seutukunnan kannalta hyväksi, jos johtoportaaseen saataisiin kuntataloutta ymmärtävä henkilö pitemmäksi aikaa.
Keski-Karjalaan tarvitaan johtoportaaseen henkilöitä, joilla on jämäkkä ote ja johtajakyvyt. Tosiasia näyttää olevan, ettei luottamushenkilöistä ole ottamaan ohjaksia omiin käsiinsä. Ehkä nyt Rääkkylää lukuunottamatta.
Virkamiehet ovat vieneet valtuutettuja kuin pässiä narussa.
*******
Viimeisin vallansiirto luottamushenkilöiltä virkamiehille tapahtui, kun kuntien nimissä kunnanjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan toimesta tehtiin valitus markkinaoikeuteen.
Edellä oleva tieto perustuu sanomalehti Karjalaisen juttuun. Kuntien virallisissa elimissä ei tiettävästi asiaa ole käsitelty saati päätetty.
Tohmajärven puolesta virallisia asiakirjoja allekirjoittaa kunnanjohtaja ja varmentaa hallintojohtaja. Virallisiksi kunnanpuolesta asiakirjat tulevat, kun ne on asian mukaisesti käsitelty päätäntäelimissä. Valituksen kohdalta näyttää, että samanlainen menettely on laajentunut Tohmajärveltä myös Kiteelle ja Kesälahdelle. Luottamushenkilöpäätöksiä ei näytetä tarvittavan. Riittää kun minä tiedän. Olen johtaja.
*******
Vastaavanlainen allekirjoitusjupakka Tohmajärvellä oli kun Yhteistoimintasopimusta Tohmajärven osalta oli allekirjoittamassa kunnanjohtaja Olli Riikonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuomo Eronen.
Asiasta kanneltiin Eduskunnan Oikeusasiamiehelle, joka antoi väärästä menettelystä huomauksen.
Huonosti ohjeet ovat menneet perille. Sama touhu näyttää jatkuvan. Allekirjoittajiksi näyttää kelpaavan valinnan mukaan kuka suostuu ohi jopa hallintosäännön.
*******
Keski-Karjalassa eletään kuin viimeistä päivää. Luottamushenkilöt ovat tumput suorina. Tekevät toki sitä mitä virkamiehet toivovat. He luottavat, että virkamiehet toimivat pyyteettä kuntalaisten hyväksi.
Niin ei kuitenkaan enää nyky-yhteiskunnassa välttämättä tapahdu. Luottamushenkilöt on valittu katsomaan kuntalaisten parasta.
Kuka ottaa ohjat käsiinsä. Sitä tässä odotellaan. Ei kuitenkaan kauan. Kuntalaiset ryhtyvät äänestämään jaloillaan. Se on huono juttu.
Toivon edelleen, että julkinen sana ryhtyisi kertomaan sitä rujoa totuutta, jossa nyt eletään. Ei voi olla kahta totuutta. Kuntalaisten totuus ja virkamiesten totuus. Nyt lehdet kertovat vain toisen totuuden. Virkamiehen totuuden.

Ei kommentteja: