perjantai 4. kesäkuuta 2010

Entä sitten?

Se on ihan sama onko aurinkokunta vai kriisikunta. Molemmissa talous pitäisi olla joltisessakin kunnassa. Ei talouden pito miksikään muutu sanottakoon kuntaa vaikka persläveksi. Ei, vaikka nimikummit tulisivat Helsingistä.
Edellinen ajatus pätkähti päähäni, kun uutisoitiin Kesälahden staduksen muuttuneen kriisikunnaksi. Riisikuntia on Kiinassa. Kriisikuntia Suomessa pian 40 kappaletta ja lisää tulee. Keski-Karjalassa jo 50%. Tuskin tapahtumaa voi enää uutiseksi kutsua.
Mitä ratkaisevaa kriisikunnaksi muuttuminen Kesälahdelle tietää? Ei mitään. Valtiovarainministeriöstä lähetetään vapaana oleva (en sano työtön) virkamies Kesälahdelle neuvottelemaan. Muuta valtuutusta hänellä ei olekaan puuttua itsenäisen kunnan talousasioihin kuin muihinkaan. Valta kun nykyisen kuntalain mukaan on vain ja ainoastaan kunnanvaltuutetuilla. Niin kuin Helli-asioissakin, jos olisivat halukkaita tätä valtaa käyttämään.
Ensimmäinen tehtävä ministeriön neuvottelijalla on osautua oikeaan junaan, joka lähtee Kesälahden suuntaan. Konnarilta voi kysyä pysähtyykö juna Kesalahdella ja miksi juna pysähtyi nyt keskelle metsää.
Toinen homma neuvottelijalle on koota arviointiryhmä pohtimaan Kesälahden kunnan taloudellista tilannetta. Sittenpä se joululoma jo tuleekin.
Talvilomat ja päällekäyvät pekkasvapaat, sairauslomat ja neuvottelijan siirtyminen eläkkeelle vievät arviointiryhmän tasapainottamisohjelman valmistelun seuraavaan kekriin.
Onneksi kiire ei ole lopettanut intoa keneltäkään panna Kesälahden kunnan taloutta kuntoon. Ponnistelut jatkuvat ja samalla odotellaan tuleeko kriisikuntia joukkoon lisää.
*****
Mitä tämä kaikki tietää? Ei lisärahaa valtiolta talouden hoitoon. Säästöjä on löydyttävä omasta kunnan toiminnasta. Veroja on pakko korottaa. Tai on etsittävä naapurikunta, jonka lämpimään hoivaan voi oman kunnan liittää.
Siis kaikki päätöksiä, jotka tehdään vain ja ainoastaan Kesälahden kunnanvaltuustossa. Ei ne Helsingin herrat muuta kuin pelottelevat tai maanittelevat. No, hommahan se on sekin.
Keppihevoseksi ministeriön herroille jää vain valtion osuudet ja harkinnanvaraisella uhittelu.
Jotta aurinkokunta vai kriisikunta? Kesälahdella se lienee tänä päivänä sama. Aurinko ei paista ja kassan pohja näkyy.

Ei kommentteja: