perjantai 13. maaliskuuta 2009

Ei hyvältä näytä

Kuntalaisten Tohmajärvellä ja laajemminkin Keski-Karjalassa kannattaisi ajatella mitä on tehty, mitä ollaan tekemässä ja mitä aiotaan tehdä, kun nykyiseen kahtiajakoon on ajauduttu. Tapellaan kuin historiassa ennen vanhaan hatut ja myssyt. Sillä erotuksella ehkä, että täkäläisiltä "tappelijoilta" on johtajat vetäneet päähineet silmille ennen taisteluun lähettämistä.
Nyt pitäisi pysähtyä ajattelemaan kenen etuja tyhjänpäiväinen tappelu palvelee. Mielestäni ei ainakaan myssyjen enempää kuin hattujenkaan. Tapella vain pitää, kun herrat käskee. No, ei ole tollkkua.

* * *
Koulujen lakkauttaminen tai säilyminen ei ole elämisen ehto kummallekaan osapuolelle. Lakkauttamisella taidetaankin ajaa ihan muita tarkoitusperiä kuin mitä kuntalaisille tarjotaan selittelyksi.
Jos huono kuntatalous sanotaan alakoulun lakkauttamisen perusteeksi, niin onkohan perustelija tosissaan. Koulut ovat kuntien lakisääteistä toimintaa. Muu kunnan toiminta pitäisi tukea, että lakisääteiset toiminnot voivat kunnassa jatkua hyvällä tasolla. Silloin säästöt pitäisi etsiä siltä vapaaehtoisen toiminnan puolelta. Eikö näin tunnu oikealta.
Jos kunta aikoo lakkauttaa alakouluja nykyiseltä tasolta, joka on kunnan ainoa vetovoimatekijä nykyään, on säästöt muilta sektoreilta tuotava yhtäaikaa vertailtavaksi koulujen lakkauttamisen kanssa. Nyt niin ei ole tehty.

Kunnantaloutta on ajettu usemman vuoden ajan tiettyyn suuntaan. Siitä suunnasta ei kuitenkaan kukaan luottamushenkilö tunnu olevan selvillä. Ohjaajina ovat olleet virkamiehet. Se onkin heidän tehtävänsä. Luottamushenkilöiden tulisi myös huolehtia, että kuntalaisten edut tulevat virkamiesten touhuissa huomioiduksi. Jos joku väittää, että esim. toteutunut sote/helli on kuntalaisille toiminnallisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto, niin sopii kysyä asiaa vaikkapa tavalliselta palvelun tarvitsijalta. Helli on tosin alkumetreillään, mutta syntyvien säästöjen osalta ollaankin jo rahavaikeuksissa. Se ei tiedä hyvää tulevaisuudelle.
Kannattaako mustaa väittää edelleen valkoiseksi ja toisinajattelijoita tyhmiksi.

1 kommentti:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Myö ollaan vissiin karvahattupuoluetta.