sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Missä on sylttytehdas

Otan seuraavassa sanatarkkoja lainauksia lauantain ja sunnuntain Hesareista:
"Husin henkilöstön mitta täynnä. Lääkärit pelkäävät menettävänsä yhä enemmän päätösvaltaansa.
Työilmapiiri Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on kiristynyt äärimmilleen. Jo pitkään oireillut pahoinvointi purkautui organisaation tuoreimman rakenneuudistuksen myötä. Hyksin sairaalan klinikoiden johto päätettiin jakaa uusien virkanimikkeiden alle. Klinikoiden resursseista vastaavat resurssijohtajat ja-päälliköt. Ylihoitajien virat lopetetaan."
"Tulevilta palvelujohtajilta ei enää vaadita alan erikoistumiskoulutusta, puhumattakaan tieteellisistä ansioista", Tasmuth huomauttaa. (on erikoislääkäri)
"Sairaalasta on tullut konserni ja potilaista asiakkaita. On helppo vetää punakynällä, jos ei joudu kohtaamaan niitä potilaita, joilta hoito evätään."
"Samaan aikaan, kun potilaiden hoitoon on vaadittu säästöjä, hallintoon on perustettu isopalkkaisia johtajan virkoja ja rahaa on palanut konsulttitoimistoille."
Arkkiatri Risto Pelkonen jyrähti:
"Ei voi olla niin, että Husin johto vain jatkaa tätä nykyistä menoa ottamatta huomioon, mitä työtä tekevä sakki ajattelee. "
* * *
Edellä oleva teksti on vain kalpea lainaus Hesarin jutusta, mihin Hus on ajautunut yli-innostuneessa organisaation muutoksessaan, jossa pyritään ammattinsa osaavat lääkärit ja hoitajat erottaa vaikuttamasta ammattitaidollaan omaan työhönsä. Tilalle on tarkoitus hankkia henkilöitä, kunhan heillä on jonkin sortin maisterin paperit. Lääketieteellistä koulutusta ei enää vaadittaisi.
Eikö tunnukin tutulta. Kiteelle perustettava terveyskeskusliikelaitoksen organisaatio tulee olemaan samanlainen. Jos kuka ei usko, niin sopii tutkia allekirjoitettua Sote - sopimusta.
* * *
Hesarin sunnuntai sivulla oli juttu otsikolla: "Presidentti lähtee Sitrasta.
Esko Aho ehti neljässä vuodessa mullistaa Sitran toiminnan ja tehdä upporikkaasta rahastosta yhteiskunnallisen vaikuttajan. Samalla Aho pätevöityi Nokian johtajaksi."
Jutusta kävi selväksi, että vuoden 2005 alusta Sitra siirtyi ohjelmapohjaiseen toimintaan, jonka yksi alue oli terveydenhoito.
Sitran työtekijöille Ahon suunnanmuutos oli iso mullistus. Asiaa ei auttanut se, että Ahon suurin heikkous yliasiamiehenä tuli pian näkyviin: hän ei ole ollut häävi organisaatio- eikä henkilöjohtaja.
Ensi vuoden alusta, vaikka Aho lähteekin, alkaa Sitrassa kuntaohjelma.
Mitä se pitänee sisällään. Pitääkö jo nyt ryhtyä pelkäämään?
* * *
Sitran lähinaapurista löytyy PricewaterhouseCooopers, konsulttitoimisto, joka junaili meille Soten. Olli Riikonen oli Esko Ahon avustaja presidenttivaalissa.
Sitran yksi toiminta-alue on juuri terveydenhoito, jolla pitäisi saada kannuksia syntymään.
Onko Keski-Karjala joutunut koekentäksi terveydenhoitomuutokseen pyrkimisessä. Onko Sitran valmiit suunnitelmat olleet jo ennakkoon Sote-suunnitelman pohjana?
Vaikuttavatko henkilökohtaiset tuttavuudet ja suhteet kunta- ja terveysasioiden muutosmyllerryksessä?
Minä vaan kysyn.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

tuunanen esitti neljä kysymystä - ja tässäpä neljä vastausta: kyllä, kyllä, kyllä ja kyllä. näinhän se menee. onneksi kiteellä näyttää menevän paremm... anteeksi, ei näytäkään menevän paremmin kuin tohmajärvellä. vaan yhtä huonosti.