torstai 9. elokuuta 2007

Sortavalaanko suunnataan

Karjalaisen nettipalstalla näytetään "sorsivan" kunnanhallituksen Venäjän reissua.
Itse mukana olleena olen jäävi puolustamaan tai moittimaan matkaa. En tiedä matkan mielekkyyttä ja kustannuksia antiin.
Silloin kun matkaa hallituksessa pohdittiin, kysyin eikö olisi tärkeämpää suunnata tutustumismatkat lähikuntiin. Vastaesitystä en kuitenkaan tehnyt. Olen yleensä kaikki vastaesitykseni hävinnyt, joita lienee jo kolminumeroinen luku kunnallisena luottamushenkilöurallani.
Olen huomannut, ettei älyni riitä kamppailussa, olipa kysymys tyhjän soramontun ostosta tai ehdotuksesta kuntalaisten kuulemisesta tai keskustelun aloittamisesta terveys- ja vanhuspalveluista. Ei keskustella, lisätään korkeampia titteleitä kunnanvirastoon ja jökötetään entisissä poteroissa. Se on virkamiesten ja luottamushenkilöiden enemmistön järkähtämätön kanta. Ainakin sillä taataan tilin tulo ja kokouspalkkiot mahdollisimman pitkälle.
Lyhyesti Sortavalan matkasta voin todeta, ettei se ketään meistä tyhmentänyt jos ei kaikkia viisastanutkaan.
Venäläinen uusi kunnallishallinto sopisi meille kyllä malliksi, mutta tuskin kelpaa. Sortavalassa kaupungin hallinnossa puurtaa puolenkymmentä virkahenkilöä. Helylässä vestaavasti heitä ei ole kuin kolme.
Helylän suksitehdas työntää markkinoille 100000 suksiparia vuodessa, joka on vain murto-osa entisestä tuotantomääristä. Oma näkemyksenäni on, että Helylän suksitehtaan tuotanto nähdyllä konekannalla ei voisi toimi päivääkään Suomessa. Suomen työturvallisuuslaki on toisen lainen kuin Venäjän. Rapalan uistintuotanto sitävastoin toimii ns. länsimaisin periaattein.
Yhden asian haluan tässä tuoda esiin, joka on esimerkillinen varsinkin Helylän tapaamisessa. Helylässä isännät huomioivat vieraansa tavalla ja tasolla, joka ei voinut jäädä koskettamasta ainakin minua. Lähellä olivat jopa kyyneleet, kun tiesin heidän taloudelliset resulssinsa.
Ymmärsivätkö vieraat tilanteen? Eivät ainakaan kaikki.
Helylän vieraanvaraisuus olkoon opiksi yleisemminkin suomalaisille. Jos vieraita kutsutaan, heitä on myös kestitettävä riittävän näyttävästi. Ei ylenpalttisesti. Se on mautonta, mutta riittävästi.
Jos vieraanvaraisuuteen ei ole varaa, parempi on jättää kutsut myöhäisempään ja parempaa aikaa odottamaan.
Tässä tämä pläjäys. Nyt on kiirehdittävä mökille.

Ei kommentteja: