maanantai 8. helmikuuta 2016

OTSIKOISTA OTETTUA

"NAAMASTANI  TULI  TIKKATAULU" otsikoi tämän päivän Helsingin sanomat Carunan toimitusjohtajan Ari Koposen sanomana.
Jutussa Koponen selittelee sähkön siirtohinnan korotuksen taustoja. Varsinaisia syitä ei tietenkään tässäkään selittelyssä selvinnyt. En odottanutkaan hänen sanovan, että fyrkan saalistushan tässä on pohjimmaisena, kun valtakunnan politiikot sitä ehtoin tahdoin tyhmyydessään tyrkyttivät.
Olen vihainen nimenomaan suomalaisille virkamiehille ja politiikoille siitä, että antavat kusettaa itseään. Coruna vie rahat hutshelvettiin veroparatiiseihin, joista ne eivät koskaan palaa suomalaisten hyvinvointia parantamaan.
Asia koskettaa henkilökohtaisesti minuakin. Olen yksi Corunan 640000 asiakkaasta. Eikä tässä vielä kaikki. Curanan lisäksi minulla on vielä kolme muutakin sähkönsiirtosopimusta. On pelättävissä Corunataudin leviävän muihinkin siirtosopimuksiin.
Ymmärrän, että sähkölinjoja pitää rakentaa ja kunnostaa. Se maksaa. Maksaisin mielelläni kohdalleni tulevat kustannukset, jos tietäisin virman, joka työt tekee, maksaa veronsa Suomeen.
Saatana. Nyt on otettava välillä happea patiolla.
******
Helpotti vähän. Koposelle sanoisin hänen kohdallaan olevan ammatinvalinta kysymyksen. Mitä sitä valittelet. Monet muutkin työssään ressautuneet vaihtavat ammattia. Paitsi möhlivät politiikot. Toisekseen saahan Koponen "ressistään" kohtuullisen korvauksen.
*****
Olisi hauska tietää millaisiin laskelmiin Corunan hintakorotukset perustuvat? Nyt puhutaan vain yleisellä tasolla sähkölinjojen maahan kaivamisesta. Onko pakko kaivaa johdot maahan? Mielestäni ei.
Corunan asiakkaat ovat pääasialtaan etelän kaupunkiseudulla. Kaupungeissa ei juuri ilmajohtoja ole näkyvissä. Ne lienevät siis jo valmiiksi osaltaan maassa. Jos missä ilmajohtoja näkyy, ei näy puita eikä metsää yleensäkään, josta puut voisivat kaatua linjoille. Mihin varsinaiseen tarpeeseen linjoja pitää kaivaa maahan?
*****
On selvää, että syrjäseuduilla voi pahimmassa tapauksessa sähkö tulla muutamaan taloon vanhaa piikkilanka-aitaa pitkin. Voipa olla niinkin, että metsä on päässyt linjan vieressä kasvamaan perillisten ollessa ja asuessa kaupungissa niin, että puut voivat myrskyllä kaatua sähkölinjalle.
En usko, että tämä muuttunut olosuhde edellyttää johtojen maahan kaivua. Eikö halvempi vaihtoehto olisi raivata sähkölinja leveämmäksi. Maan omistajat saisivat muutoksesta puun myyntituloja ja maan vuokratuloja. Lisäksi he maksaisivat tuloistaan verot Suomeen ja eritoten omalle paikkakunnalleen.
Taitaa olla turha toivo. Suomessa on vielä niin paljon pintaan pyrkiviä virkamiehiä ja politiikkoja, etteivät tämmöisiin jorinoihin juuri korviaan lotkauta.